IFK Göteborg-trainer Jorgen Lennartsson
IFK Göteborg-trainer Jorgen Lennartsson - © ANP

Zweedse topper uitgesteld wegens matchfixing

18 mei 2017
De topper in de Zweedse voetbalcompetitie tussen IFK Göteborg en AIK is uitgesteld vanwege een ernstige verdenking van matchfixing.

Een speler van AIK was een groot geldbedrag beloofd als hij ervoor zou zorgen dat zijn club zou verliezen. De speler, van wie de identiteit niet bekend is, waarschuwde vervolgens de voetbalbond. Het duel stond voor donderdagavond gepland.

De Zweedse voetbalbond sprak in een verklaring van een ernstige aanval op het Zweedse voetbal. "We zullen dit nooit, maar dan ook nooit accepteren en daarom is het van belang krachtig te handelen'', zei Hakan Sjöstrand, de baas van de bond.

Beide clubs stemden in met het niet laten doorgaan van de wedstrijd in de hoogste profdivisie in Zweden. "Het gaat uiteindelijk niet om één enkele wedstrijd, uitgangspunt is dat al onze wedstrijden veilig en eerlijk worden gespeeld. Op basis van de informatie die we nu hebben, kunnen we dat niet garanderen'', aldus Sjöstrand.

De politie is ingeschakeld en heeft een onderzoek ingesteld. "Ik ben heel blij dat deze speler de moed heeft gehad het ons te vertellen. Hem is een aanzienlijk bedrag aangeboden. Het beste medicijn tegen deze bedreigingen van de sport is samenwerking met de politie. We hebben een speciale taakgroep voor het onderzoek opgezet'', zei een woordvoerder. (ANP)