Fernando Gaviria
Fernando Gaviria - © ANP

Gaviria pakt derde etappezege in Ronde van Italië

18 mei 2017
De Colombiaan Fernando Gaviria heeft donderdag zijn derde ritzege geboekt in de Ronde van Italië.

De sprinter van Quick-Step schreef de langste etappe in de honderdste editie van de Giro op zijn naam, over 229 kilometer van Forli naar Reggio Emilia. Gaviria was voor de derde keer de beste in de massasprint. Tom Dumoulin behield zonder problemen de roze leiderstrui.

De lange rit, met onderweg twee bergjes van de tweede en derde categorie, werd gekleurd door drie avonturiers. De Italianen Marco Marcato en Mirco Maestri reden samen met de Rus Sergej Firsanov het grootste deel van de dag voorop.

Maestri hield het vooraan het langste vol. De 25-jarige Italiaan werd op 7 kilometer van de streep ingelopen door het peloton, met de ploegen van de sprinters voorop.

Dumoulin
Tom Dumoulin heeft Erik Breukink afgelost als Nederlandse wielrenner met de meeste roze truien in bezit. De Limburger mocht op het podium in Reggio Emilia voor de negende keer de leiderstrui in de Ronde van Italië aantrekken.

De kopman van Team Sunweb reed vorig jaar al zes dagen in het roze. Dumoulin nestelde zich dinsdag wederom aan kop van het klassement door de tijdrit te winnen.

Hij kwam donderdag zonder problemen de langste etappe in deze Giro door en keek alvast vooruit naar de bergetappes van komend weekeinde.

"Ik hoef niet aan te vallen, dus ik kan wachten. De anderen zullen me zeker gaan aanvallen. Het is aan mij om de schade te beperken als ik slechte benen heb. En als ik goede benen heb, moet ik proberen toe te slaan als de rookwolken zijn opgetrokken en de kans zich voor doet. Dan zal ik die zeker grijpen.'' (ANP)