Jurgen Van den Broeck
Jurgen Van den Broeck - © FOXSports.NL

Van den Broeck zegt wielrennen vaarwel

19 mei 2017
Jurgen Van den Broeck is bezig aan zijn laatste wielerseizoen. De sport valt de 34-jarige Belgische renner van Team LottoNL-Jumbo steeds zwaarder, laat hij vrijdag weten in een perscommuniqué van zijn Nederlandse werkgever.

"Ik luister naar de signalen van mijn lichaam. Je kunt de wielersport alleen voor 100 procent bedrijven. Het valt me alsmaar zwaarder om dat te bereiken en ik heb er steeds meer moeite mee om er veel voor van huis te zijn", aldus de renner uit Herentals.

Van den Broeck heeft nog een contract dat doorloopt tot en met 2018. Hij beëindigt dat nu aan het einde van dit jaar. De Belg startte in zijn carrière in vijftien grote rondes. Vier keer wist hij bij de beste tien te eindigen, met als hoogtepunt zijn derde plaats in de Tour de France van 2010. Hij werd ook een keer vierde in de Tour, zevende in de Giro en achtste in de Vuelta.

De Belg is momenteel een van de helpers van Steven Kruijswijk in de Ronde van Italië. De moeite die het hem kost het vereiste niveau te halen, deed hem beseffen dat hij er geen extra jaar meer aan vast wil plakken. "Ik ben de ploeg heel erg dankbaar voor het feit dat het heeft meegedacht over wat voor mij het beste is."

Van den Broeck debuteerde in 2004 in het profpeloton en kwam uit voor onder meer de ploegen Discovery Channel, het Belgische Lotto en Katoesja. Augustus 2016 tekende hij bij LottoNL-Jumbo. "Jurgen mag trots zijn op een heel mooie carrière. Dat hij eerlijk aangaf dat hij dit zware vak niet nog een jaar wil uitoefenen, bewonder ik", aldus sportief directeur Merijn Zeeman van LottoNL-Jumbo. (ANP)