Calvin Stengs begint zaterdag in de return van de halve finale van de play-offs voor Europees voetbal in het basisteam van AZ.

De achttienjarige buitenspeler viel woensdag in de uitwedstrijd tegen FC Groningen in en scoorde. AZ won die wedstrijd met 1-4 en heeft een finaleplaats zaterdag daarom voor het grijpen. Stengs neemt de plaats in van Alireza Jahanbakhsh, die woensdag in de rust uitviel met een blessure.

Garcia
Naast Jahanbakhsh is ook Levi Garcia niet inzetbaar. De aanvaller liep ook een blessure op tegen de Groningers. Of Van den Brom over Derrick Luckassen kan beschikken, moet zaterdag blijken. De verdediger annex middenvelder is niet helemaal fit. Ridgeciano Haps en Mattias Johansson zijn na schorsingen weer inzetbaar.

"Calvin heeft al het hele jaar met ons meegetraind en heeft het woensdag fantastisch gedaan als rechtsbuiten. Hij vult die positie op zijn manier in. De onbevangenheid in zijn spel is mooi, dat moet hij zo houden'', aldus trainer Van den Brom over Stengs.

De trainer is niet van plan, ondanks de goede uitgangspositie, spelers te sparen voor de finale tegen FC Utrecht of sc Heerenveen. "Het goede gevoel uit Groningen willen we in eigen huis een vervolg geven om ook daar onze supporters te vermaken. Als je ineens een heel ander elftal opstelt, geeft je geen goed signaal af."

Hoop
FC Groningen heeft de moed nog niet opgegeven. "Er is nog steeds hoop", zei trainer Ernest Faber vrijdag. De coach heeft liefst zes geblesseerden: Kasper Larsen, Yoëll van Nieff, Samir Memisevic, Desevio Payne, Simon Tibbling en Mimoun Mahi.

"Gezien de aard van de blessures is het onverantwoord om risico’s te gaan nemen. We moeten verstandig met de spelers omgaan en er voor waken dat iemand langdurig wegvalt'', aldus de oefenmeester van de noorderlingen. (FOX Sports/ANP)