Samenvatting Roda JC - Helmond Sport

Roda JC door het oog van de naald tegen Helmond Sport

21 mei 2017
Roda JC is door naar de finale van de Jupiler Play-Offs. De ploeg van trainer Yannis Anastasiou ontsnapte met klamme handen aan een uitschakeling door Helmond Sport.

De club uit Kerkrade speelde de return in de halve finale tegen de Brabanders met 1-1 gelijk, maar daar zag het in de beginfase bepaald niet naar uit.

Allereerst werd Helmond-aanvaller Furhgill Zeldenrust onterecht afgevlagd voor buitenspel, terwijl hij op weg was naar doelman Benjamin van Leer.

Pingel
Nog binnen het kwartier leek Roda alsnog op achterstand te komen. Scheidsrechter Siemen Mulder zag een strafschop in een buiteling van Robert Braber en legde de bal op de stip. Van Leer bleef ijzig kalm en plukte de pingel van Steven Edwards uit de hoek.

Van Leer, toch al de man in vorm bij Roda, stopte ook de vorige strafschop die hij tegen kreeg, in het Eredivisie-duel met AZ op 9 april.

Helmond bleef de beste kansen houden, met onder meer een schot van Jordy Thomassen dat net naast ging.

Vlak voor rust nog meer malheur voor Roda. Mulder stuurde Mikhail Rosheuvel met direct rood van het veld, toen de aanvaller ongelukkig over de bal uitgleed.

Een zenuwslopende tweede helft was het gevolg. Zeker toen Zeldenrust alsnog doel trof. De aanvaller profiteerde van een inschattingsfout van Roda-verdediger Martin Milec, die onder de bal door dook. Zelfs Van Leer kon dit maal geen redding brengen: 0-1.

Teije ten Den had het duel kunnen beslissen, maar zijn inzet was te zwak om Van Leer te verrassen. Helmond werd moe en leek uitgeblust, toen Roda er nog een schepje bovenop kon gooien.

Twee invallers brachten de verlossing. En wie anders dan ras-optimist Nathan Rutjes. Hij bezorgde uiteindelijk de bal bij collega Gyliano van Velzen, die uit de draai raak punterde.

Zo redde Roda voorlopig het vege lijf in de Jupiler Play-Offs. De 1-1 was voldoende na de eerdere 0-1 overwinning in Helmond. Maar het zal echt anders moeten tegen MVV. (FOX Sports)