Het contrast kan bijna niet groter. N.E.C. lijkt op tijd de rust te hebben gevonden, maar Roda JC gaat piepend en krakend de finale van de Jupiler Play-Offs in. MVV en NAC slijpen ondertussen de messen...

Haast het hele seizoen stond Nijmegen in brand. Of het nu ging over de veelbesproken (inmiddels gestopte) samenwerking met Futuralis, het breken met technisch manager Danny Hoekman of de legendarische, passievolle uitspattingen van voormalig hoofdcoach Peter Hyballa; De Goffert trilde regelmatig op zijn grondvesten.

Maar N.E.C. vond net op tijd het vertrouwen en de vorm. De Nijmeegse ploeg won de laatste twee competitieduels - onder leiding van Hyballa's opvolger, clubman Ron de Groot - en trok ook aan het langste eind in beide Jupiler Play-Off-duels met FC Emmen.

Breinburg
Veelzeggend voor de toegenomen kracht in Nijmegen is de standvastigheid die zowel De Groot als aanvoerder Gregor Breinburg uitstraalde na afloop van het tweeluik met de Emmenaren.

Voor laatstgenoemde wordt de finale tegen NAC extra pikant, want Breinburg werd rond het competitieslot in verband gebracht met een overgang naar Breda, inclusief tussenstop in Manchester.

Roda
Hoe anders is de gevoelstemperatuur ruim 143 kilometer zuidelijker. Roda JC is momenteel, in tegenstelling tot N.E.C., alles behalve een veilige haven.

De club ontsnapte tegen Helmond Sport, gooide z'n trainer eruit (Yannis Anastasiou) en weet nog steeds niet wat de gearresteerde geldschieter Aleksei Krotaev wel of niet voor de club kan betekenen in de toekomst.

Roda is de laatste jaren amper wat anders gewend geraakt. De onvergetelijke Jupiler Play-Off-duels met SC Cambuur, Sparta en NAC Breda (nog maar twee jaar geleden) staan nog in ieders geheugen gegrift.

Dat de neerwaartse spiraal uitgerekend in een spannende Limburgse derby tegen MVV uit zou monden, hadden de Kerkradenaren vast niet gehoopt.

De laatste keer dat de twee buren tegenover elkaar stonden, was op 1 februari 2015, in de Jupiler League. De Maastrichtenaren wonnen, mede dankzij een goal van Bryan Smeets, met 3-1.

NAC
Roda hoopt nu uiteraard op een ander scenario, daarbij ondersteund door het paardenmiddel van afgelopen week, toen Anastasiou aan de kant werd gezet.

Zo'n ingreep was eerder in ieder geval één keer succesvol. NAC gooide tijdens de Nacompetitie van 2006 hoofdtrainer Cees Lok eruit, terwijl de club verwikkeld was in een zenuwslopende play-off met TOP Oss.

De andere geel-zwarten wonnen uiteindelijk over drie (!) duels. Roda zal het klusje eerder moeten klaren, tegen een tot op het bot gemotiveerd MVV. En NAC wacht N.E.C. op in een uitverkocht huis. De Nijmegenaren worden uitgefloten door 17.000 uitzinnige Bredase fans.

Wie houdt de zenuwen het meest in bedwang? Het kalme N.E.C. of het nieuwe Roda van adviseur Huub Stevens? (FOX Sports)