Samenvatting NAC - N.E.C.

N.E.C. doet zichzelf de das om in Breda

25 mei 2017
N.E.C. heeft de eerste wedstrijd in de finale van de Jupiler Play-Offs tegen NAC verloren: 1-0. De ploeg uit Nijmegen ging onderuit in Breda door één verkeerde bal, terwijl de bezoekers beter waren.

Na zes minuten kregen de thuissupporters het Spaans benauwd en dat had niets te maken met het heerlijke weer in Breda.

Doelman Jorn Brondeel keek tegen de zon in en staarde zich daardoor blind op Ali Messaouds lange bal, die pardoes op de lat belandde. De rebound voor Michael Heinloth stuitte eveneens tegen het aluminium.

NAC zette daar een hoop enthousiasme, gesteund door een uitverkocht Rat Verlegh Stadion (19.000 man), en wat kansjes via topscorer Cyriel Dessers en Giovanni Korte tegenover, maar het beste voetbal was van N.E.C.

Het doel treffen bleek echter een probleem. Ook grote kansen voor Kévin Mayi (voorlangs) en Dario Dumic (schot net naast) gingen er niet in.

Videoscheids
Vlak voor rust werd het duel op z'n kop gezet. Dessers, die eerst een enorme kopkans miste, werd neergetrokken door Wojciech Golla, terwijl de NAC-spits op weg was naar de goal van Joris Delle.

Maar op de getrokken rode kaart was wel het een en ander aan te merken. Zo maakte Dessers zelf ook een overtreding en was Delle erg snel zijn doel uit, zodat je eigenlijk niet kon spreken over 'het ontnemen van een doelrijpe kans'.

Zo vond ook videoscheidsrechter Ed Janssen, die arbiter Dennis Higler influisterde. De leidsman op het veld liep naar een scherm aan de zijlijn, zag de situatie terug en zette een streep door zijn eigen beslissing.

Een historisch moment in de voetbalhistorie: voor het eerst in Nederland werd een gegeven rode kaart teruggedraaid na het opnieuw beoordelen van tv-beelden.

In de tweede helft bleef N.E.C. de betere partij, maar mogelijkheden benutten zat er opnieuw niet in. Zo kopte invaller Taiwo Awoniyi op de lat.

De verbazing was dan ook groot toen de 1-0 plotseling in de touwen lag. Heinloth verslikte zich in zichzelf en gaf een bal in niemandsland, die werd opgepikt door Korte. De kleine dribbelaar vond Dessers in de zestienmeter en dan is het vaak raak voor de Belg: 1-0.

N.E.C. had te weinig tijd om de blunder te herstellen. Tot overmaat van ramp pakte Julian von Haacke een gele kaart, waardoor hij de return in Nijmegen mist.

Een statistiek die ook weinig vertrouwen biedt: N.E.C. heeft nog nooit een nederlaag in de heenwedstrijd van een play-off goed gemaakt, noch voor Europees voetbal als degradatie/promotie.

De beslissing over welke club volgend seizoen in de Eredivisie speelt, valt zondag. Dan staat de return op het programma in De Goffert, waar om 16.45 uur wordt afgetrapt. (FOX Sports)