AZ-aanvaller Calvin Stengs
AZ-aanvaller Calvin Stengs - © Pro Shots

NAC en MVV ruiken Eredivisie, AZ richting Europees voetbal

25 mei 2017
Het belooft een zenuwslopende zondag te worden, als vier clubs mogen gaan uitmaken wie volgend seizoen in de Eredivisie speelt. Maar allereerst wordt het laatste Europese ticket verdeeld.

Lange tijd leek er in Breda geen vuiltje aan de lucht voor N.E.C. donderdagavond. De Nijmeegse ploeg was beter, creëerde de meeste kansen, maar ging in de slotfase lelijk in de fout.

Verdediger Michael Heinloth verspeelde knullig de bal en zag tot zijn afgrijzen NAC-spits en topscorer Cyriel Dessers (wie anders?) de pijnlijke 1-0 maken.

Dat betekent dat N.E.C. een hels karwei wacht in de eigen Goffert. Want de nul houden, dat deed de ploeg van trainer Ron de Groot pas zeven keer over het hele seizoen, in alle competities.

En met slechts 32 gemaakte doelpunten (net zoveel als degradant Go Ahead Eagles) blinken de Nijmegenaren dit voetbaljaar ook niet uit in productiviteit. Alleen Willem II (29 maal) en Roda JC (26) scoorden minder vaak.

Limburgse strijd
Daarmee is meteen de andere Eredivisie-ploeg die wankelt aangesneden. De Kerkradenaren wisten MVV in de eerste finalewedstrijd van de Jupiler Play-Offs op 0-0 te houden in Maastricht. Maar na afloop had bijna niemand het daar over.

Supporters misdroegen zich schandelijk, waardoor iedereen zijn hart vasthoudt voor de return in het Parkstad Limburg Stadion.

Zeker Roda JC, want ook in sportief opzicht staat er van alles op het spel. Een goal van MVV betekent namelijk dat dat de ploeg van adviseur Huub Stevens twee keer moet scoren. En we hebben net geleerd dat dat niet meevalt voor de geel-zwarten.

Europese ticket
Ondertussen is ook een enorme verrassing in de play-offs om het laatste te verdelen Europese ticket ophanden.

Topfavoriet FC Utrecht, dat aan het eind van de reguliere competitie dertien (!) punten voorsprong had op AZ, moet in de Galgenwaard een 3-0 nederlaag tegen de Alkmaarders goed maken.

Dat wordt een monsterklus voor coach Erik ten Hag en de zijnen. Vooral omdat het team van John van den Brom precies op tijd in topvorm is. De keuze voor basisspelers als Joris van Overeem en jongeling Calvin Stengs betaalt zich dubbel en dwars uit.

Het moet wel heel vreemd lopen wil AZ die voorsprong nog weggeven. Maar goed, er zijn de laatste jaren wel meer vreemde dingen gebeurd in de play-offs, voor zowel Europees voetbal als degradatie. N.E.C., Roda JC, NAC Breda, FC Utrecht kunnen daar uit eigen ervaring over meepraten. (FOX Sports)

De voetbalzondag begint met FC Utrecht - AZ om 12.30 uur, Roda JC - MVV is om 14.30 uur en als toetje wordt N.E.C. - NAC Breda gespeeld om 16.45 uur. Alle duels zijn uiteraard LIVE te zien op FOX Sports