Turkse supporters
Turkse supporters - © ANP

Zes feiten over de Turkse bekerfinale

31 mei 2017
Istanbul Basaksehir en Konyaspor staan woensdagavond tegenover elkaar in een historisch duel. FOX Sports zet zes interessante feitjes over deze memorabele Turkse bekerfinale op een rij.

1. Zonder zege
Beide clubs kunnen bij winst geschiedenis schrijven. Want zowel Konyaspor als Basaksehir is het nog nooit gelukt om het prestigieuze bekertoernooi te winnen. Laatstgenoemde was er in 2011 wel dichtbij, maar na verlenging trok Besiktas toen aan het langste eind.

2. Bloedstollend
Basaksehir kende een spannende halve finale tegen het Fenerbahçe van scheidend trainer Dick Advocaat. De return eindigde na negentig minuten in 2-2, dezelfde stand als in de eerste ontmoeting. De beslissing viel na een zenuwslopende strafschoppenreeks, waarin penalty nummer 26 de doorslag gaf.

3. Halve finale
Konyaspor schakelde in de andere halve eindstrijd Kasimpasa uit. Het heenduel met de oude club van aanvaller Ryan Babel ging met 3-2 verloren. Maar een 2-0 overwinning in de return bleek genoeg voor een finaleticket.

4. Voorronde
Basaksehir is bezig aan een goed seizoen in Turkije. De ploeg van trainer Abdullah Avci is, met nog een speelronde te gaan, al verzekerd van een tweede plaats. Die plek geeft recht op het spelen van voorrondes van de Champions League.

5. Europa League
Mocht Konyaspor woensdagavond triomferen, dan zijn zij volgend seizoen actief in de Europa League. De winnaar van Turkse beker plaatst zich namelijk rechtstreeks voor de poulefase van de voormalige UEFA Cup.

Blijkt Konyaspor na het laatste fluitsignaal niet de sterkste, dan kan Fenerbahçe of Galatasaray daar van profiteren. Omdat Basaksehir al zeker is van voorronde Champions League schuift het Europa League-ticket door naar de nummer vijf van de competitie.

Zowel Fenerbahçe als Galatasaray is nog in de race voor die derde plek. De ploegen staan, met nog één duel resterend, weliswaar in punten gelijk, maar het Fener van aanvallers Robin van Persie en Jeremain Lens heeft een iets beter doelsaldo.

6. Slechte reeks
Basaksehir en Konyaspor stonden in het verleden al twaalf keer eerder tegenover elkaar. Die ontmoetingen spreken echter niet in het voordeel van Konyaspor. De club uit het zuiden van Turkije wist slechts één van die duels te winnen. (FOX Sports)

De finale van de Turkse beker tussen Konyaspor en Istanbul Basaksehir is woensdagavond vanaf 20:25 uur LIVE te zien op FOX Sports 2.

Gerelateerd