Een mogelijk pikant scenario richting Nederland - Ivoorkust: uitgerekend zijn voormalig rechterhand, Marc Wilmots, kan Dick Advocaat zondag een demotiverende dreun toedienen nog voordat de nieuwe bondscoach in de dug-out plaatsneemt

De eerste wedstrijd van Advocaat is gelijk cruciaal. Het WK-kwalificatietreffen met Luxemburg, vrijdag 9 juni in De Kuip, moet hoe dan ook gewonnen worden om uitzicht te houden op het eindtoernooi in Rusland. In de oefenclash met de Ivorianen, vijf dagen eerder, dient daarvoor de basis gelegd te worden.

Wilmots, zelf pas sinds maart keuzeheer van Ivoorkust, heeft daar vanzelfsprekend maling aan. De Belg heeft zo zijn eigen doelen met 'de Olifanten' en zal Oranje niet sparen. De 6,5 maand die hij schouder-aan-schouder met Advocaat doorbracht in de dug-out van het Belgische elftal doen daar niets aan af.

Advocaat haalde de Belg in 2009 bij de Rode Duivels als zijn assistent. Toen de 69-jarige globetrotter vervolgens vertrok naar Rusland, bleef Wilmots waar hij was en schoof uiteindelijk door naar de positie van bondscoach. 

In Rotterdam kan de 48-jarige Waal zijn voormalig leermeester een gevoelige tik toedienen, nog voordat die daadwerkelijk op de bank plaatsneemt. Advocaat staat dinsdag 6 juni pas voor het eerst voor de groep vanwege verplichtingen bij Fenerbahçe.

De eerste grondpalen onder het nieuwe Oranje werden woensdag geslagen met de zwaarbevochten zege op Marokko. Het vertrouwen is echter nog broos bij de ploeg die de voorbije jaren dreun op dreun moest incasseren.

Bij een nederlaag tegen Ivoorkust is het Nederlands elftal terug bij af en zal Advocaat vooral herstelwerkzaamheden moeten verrichten. Het woord is aan Wilmots. (FOX Sports)

Nederland - Ivoorkust zie je zondag om 19.30 uur LIVE op FOX Sports 1.