Michelle-Lee Ahye (links), Dafne Schippers en Marie-Josee Ta Lou
Michelle-Lee Ahye (links), Dafne Schippers en Marie-Josee Ta Lou - © ANP

Schippers en Hassan winnen in Rome

8 juni 2017
Dafne Schippers heeft bij de Diamond League in Rome de 100 meter gewonnen. De 24-jarige Utrechtse bleef als enige net onder de elf seconden in het Olympisch Stadion: 10,99.

Schippers, de nummer twee van het laatste WK, bleef Marie-Josée Ta Lou uit Ivoorkust net voor (11,03).

De Nederlandse sprintster had een aardige start, waarna ze met krachtige passen de leiding nam. Ze leek op het laatste stuk naar de finish iets te verkrampen, maar bleef Ta Lou wel voor.

Komende zondag loopt Schippers ook de 100 meter bij de FBK Games in Hengelo.

Hassan indrukwekkend
Sifan Hassan won op indrukwekkende wijze de 1500 meter. De 24-jarige hardloopster zegevierde in het Olympisch Stadion van de Italiaanse hoofdstad in 3.56,22, slechts een fractie boven haar eigen Nederlandse record dat sinds juli 2015 op 3.56,05 staat.

Hassan toonde tijdens haar eerste optreden van dit seizoen op de 1500 meter aan dat ze zich in de Verenigde Staten verder heeft ontwikkeld onder leiding van de Amerikaanse coach Alberto Salazar.

De geboren Ethiopische nestelde zich al voor het ingaan van de laatste ronde aan kop en trok in de laatste 400 meter hard door. Hassan won met overmacht, op gepaste afstand gevolgd door de Keniaanse Winny Chebet (3.59,16).

Maureen Koster werd achtste in 4.03,77. Hassan en Koster zijn zondag van de partij bij de FBK Games in Hengelo.

Martina
"Het resultaat is oké voor mij'', liet Schippers weten. "Om sneller te worden, heb ik meer races nodig. Hoe meer wedstrijden ik loop, des te harder ga ik. Daar draait het nu om richting de WK in augustus in Londen. Ik bereid me voor op twee afstanden, de 100 en 200 meter. We zullen zien hoe het gaat.''

Churandy Martina, die ook naar Hengelo gaat, kon op de 200 meter niet meedoen om de medailles. De 32-jarige sprinter eindigde als achtste en laatste in 20,74, bijna een seconde boven zijn Nederlands record.

De winst ging naar de Canadees Andre de Grasse, die 20,01 klokte. De 22-jarige De Grasse, die vorig jaar achter Usain Bolt zilver pakte op de Olympische Spelen van Rio, was in Rome oppermachtig.

Christophe Lemaitre uit Frankrijk eindigde op gepaste afstand als tweede, in 20,29. De 100 meter, die in Rome niet meetelde voor het klassement van de Diamond League, werd gewonnen door de Brit Chijindu Ujah (10,02). (FOX Sports/ANP)