Kostas Lamprou keept zijn 100ste duel voor Willem II
Kostas Lamprou keept zijn 100ste duel voor Willem II - © Pro Shots

Top 5: De beste keepers

12 juni 2017
Nu de competitie stil ligt is het tijd om de balans op te maken. Wie waren de afgelopen Eredivisie-jaargang de beste spelers op hun positie? Vandaag: de keepers.

De cijfers zijn tot stand gekomen met behulp van Opta Sports-data, voor deze positie zijn onder andere de reddingen, de moeilijkheidsgraad van de reddingen en de distributie van de keeper meegenomen. 

10. Robert Zwinkels, ADO Den Haag
9. Ernestas Setkus, ADO Den Haag
8. Sergio Padt, FC Groningen
7. Brad Jones, Feyenoord
6. Benjamin van Leer, Roda JC

5. Bram Castro, Heracles Almelo
Op de vijfde plaats vinden we, met een rapportcijfer van 6,8*, Bram Castro terug. De doelman eindigde met Heracles Almelo bovenaan het 'rechterrijtje' en greep met de Almeloërs op de slotdag van de competitie ternauwernood naast de play-offs om Europees voetbal.

4. David Jensen, FC Utrecht
David Jensen bezet de vierde plaats met een 7. De Deen greep zijn kans bij FC Utrecht na de blessure van Robbin Ruiter en kende met de ploeg uit de Domstad een uiterst succesvol seizoen. Utrecht besloot het jaar op de vierde plaats en greep via de play-offs het laatste Europese ticket.

3. Eloy Room, Vitesse
Ook Vitesse-sluitpost Eloy Room - de nummer drie van de lijst met een 7,2 - kan na de zomer zijn opwachting maken in Europa. De Arnhemmers veroverden de KNVB Beker ten koste van AZ. De reguliere competitie werd door Vitesse afgesloten met vijfde plek.

André Onana | Pro Shots

2. André Onana, Ajax
Op de tweede plaats staat André Onana: 7,6. Ajax deed een beroep op de Kameroener na het vertrek van Jasper Cillessen naar Barcelona en de blessure van diens vervanger Tim Krul. Hij betaalde het vertrouwen dubbel en dwars terug. Mede dankzij Onana bereikte Ajax de finale van de Europa League, terwijl de Amsterdammers als tweede eindigden in de Eredivisie. Geen ploeg kreeg bovendien minder tegentreffers dan Ajax (23, net als PSV).

1. Kostas Lamprou, Willem II
Kostas Lamprou van Willem II bezet de eerste plaats met maar liefst een 8,5. De 25-jarige Griek miste geen minuut van het afgelopen seizoen. Hoewel de Tilburgers het seizoen eindigden op de dertiende positie, kan Lamprou terugkijken op een uitstekend jaar. Met slechts 44 tegentreffers hoeft Willem II op dat vlak enkel de clubs uit de top vijf boven zich te dulden.

*De rapportcijfers zijn afkomstig van Opta en gebaseerd op verschillende criteria, waaronder reddingen per wedstrijd, aantal minuten 'de nul' en aantal tegendoelpunten