Joël Veltman en Santiago Arias
Joël Veltman en Santiago Arias - © Pro Shots

Top 5: De beste backs

13 juni 2017
Nu de Eredivisie stil ligt is het tijd om de balans op te maken. Wie waren afgelopen seizoen volgens Opta-statistieken de beste spelers op hun positie? Vandaag: de backs.

De cijfers zijn tot stand gekomen met behulp van Opta Sports-data, voor deze positie zijn onder andere de geslaagde tackles, gewonnen duels en aangekomen voorzetten uit open spel meegenomen.

10. Hidde ter Avest, FC Twente
9. Django Warmerdam, PEC Zwolle
8. Terence Kongolo, Feyenoord
7. Ridgeciano Haps, AZ
6. Joshua Brenet, PSV

5. Daley Sinkgraven, Ajax
Op de vijfde plaats vinden we Daley Sinkgraven terug, met een 7,7*. De 21-jarige Ajacied, die te boek stond als een creatieve middenvelder, maakte dit seizoen zijn debuut op de linksback-positie. Dat deed hij met verve, tot een knieblessure een vroegtijdig einde aan zijn seizoen maakte.

4. Jetro Willems, PSV
Jetro Willems vindt zichzelf met een 7,9 terug op plek vier. De linksachter van PSV kende met drie doelpunten en twee assists een, voor zijn doen, teleurstellend seizoen. Ter vergelijking: tijdens het seizoen 2014/2015 glorieerde hij met twee doelpunten en 13 (!) assists.

Rick Karsdorp | Pro Shots

3. Rick Karsdorp, Feyenoord
Rick Karsdorp staat op een derde plek met een 8,3. De rechtervleugelverdediger van Feyenoord werd kampioen van Nederland, verlengde zijn contract bij de Rotterdammers tot 2021 en maakte zijn debuut in Oranje. Volgend seizoen wacht het hoogste podium, de Champions League.

2. Joël Veltman, Ajax
De tweede plek wordt  bezet door Joël Veltman: 8,4. De ‘ervaren’ rechtsachter speelde Kenny Tete uit de basis. Hoewel zijn concurrent geroemd wordt om zijn tackles, liet de 25-jarige Veltman ook zien deze kunst te beheersen. Van alle Eredivisie-spelers had hij veruit de meeste geslaagde tackles (108).

1. Santiago Arias, PSV
Santiago Arias mag zichzelf de beste vleugelverdediger van het seizoen 2016/2017 noemen, met gemiddeld een een 9 als rapportcijfer. De 25-jarige Colombiaan speelde 28 Eredivisiewedstrijden. Daarin presenteerde hij zichzelf als een gepassioneerde rechtsback, die zowel aanvallend als verdedigend zijn steentje bijdraagt. (FOX Sports)