Héctor Moreno
Héctor Moreno - © Pro Shots

Top 5: De beste centrumverdedigers

14 juni 2017
Nu de Eredivisie stil ligt is het tijd om de balans op te maken. Wie waren afgelopen seizoen volgens Opta-statistieken de beste spelers op hun positie? Vandaag: de centrumverdedigers.

De rapportcijfers zijn tot stand gekomen met behulp van Opta Sports-data, voor deze positie zijn onder andere gewonnen luchtduels, intercepties en blocks (doelpogingen tegenstander geblokkeerd) meegenomen.

10. Arnold Kruiswijk, Vitesse
9. Guram Kashia, Vitesse
8. Dario Dumic, N.E.C.
7. Willem Janssen, FC Utrecht
6. Jan-Arie van der Heijden, Feyenoord

5. Nick Viergever, Ajax
Nick Viergever kreeg op basis van de criteria het rapportcijfer 8,2 en staat daarmee op de vijfde plaats. De 27-jarige Ajax-verdediger speelde 29 wedstrijden in de Eredivisie, waarvan 22 in het hart van de defensie en deed dat niet onverdienstelijk.

4. Davinson Sánchez, Ajax
De nummer vier van de lijst is Davinson Sánchez (8,3). Deze Colombiaanse gigant maakte indruk met zijn spijkerharde manier van verdedigen. Daarnaast drukte de 20-jarige international ook voetballend zijn stempel op de Eredivisie. Hij verstuurde 2018 succesvolle passes, iets wat geen enkele andere speler lukte. 

3. Nicolas Isimat-Mirin, PSV
Nicolas Isimat-Mirin staat met een 8,5 op de derde plaats in het klassement. De 25-jarige verdediger verloor in december zijn basisplek, maar vocht zich razendsnel weer terug in het elftal. Dit resulteerde in 28 competitiewedstrijden. De gangmaker van PSV koppelde kracht aan kalmte, waarbij het woord ‘paniek’ niet in zijn woordenboek lijkt voor te komen.

2. Eric Botteghin, Feyenoord
Eric Botteghin, goed voor een 8,7, mag met recht de 'meester-onderschepper' van de Eredivisie worden genoemd. Geen enkele speler had meer intercepties dan de 29-jarige Braziliaan. Oók Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst schatte hem op waarde, want Botteghin miste geen minuut in het kampioensjaar van Feyenoord.

1. Héctor Moreno, PSV
Héctor Moreno kreeg een 8,9 en is daarmee de beste centrale verdediger van de Eredivisie. Een stabiele kracht, die ook beschikt over aanvallende munitie. Zijn scherpte voor het doel bracht hem zeven doelpunten, waarmee hij zich ontpopte tot de meest scorende verdediger van de Nederlandse velden. 

ADO langer door met Van As

14 juni 2017
ADO langer door met Van As
Jeffrey van As gaat door als manager voetbalzaken van ADO Den Haag. De 45-jarige Leidenaar is een overeenkomst voor drie jaar met de Eredivisie-club...