Rickie Fowler
Rickie Fowler - © ANP

Fowler schrijft geschiedenis op eerste dag US Open

16 juni 2017
Rickie Fowler is de leider na de openingsdag op het US Open op Erin Hills.

De Amerikaan gebruikte voor zijn eerste rondgang slechts 65 slagen. Daarmee evenaarde Fowler het record voor de eerste dag (-7) in de historie van het major.

De huidige nummer negen van de wereldranglijst liet op geen enkele hole een slag liggen. Met drie birdies op zijn eerste vijf holes begon de runner-up van 2014 sterk aan zijn eerste ronde. Daarna wist hij zijn hoge niveau vast te houden.

Geschiedenis schrijven
“Het is altijd mooi om in golf een beetje geschiedenis te schrijven”, sprak Fowler na afloop nuchter. “Maar ik word liever herinnerd aan iets dat ik op zondag heb gedaan”, doelde hij op de felbegeerde eindzege in het US Open.

Fowler is nog altijd op jacht naar zijn eerste zege in een major. De 28-jarige golfer heeft al wel top vijf-plaatsen achter zijn naam staan in de grootste toernooien, waaronder twee tweede plekken.

De Brit Paul Casey en de Amerikaan Xander Schauffele staan tweede in het klassement, op één slag van Fowler. Liefst 44 deelnemers bleven onder ideale omstandigheden onder par (72) op Erin Hills.

Ook dat was een record voor de openingsdag op het US Open. Lage scores zijn vaak ver te zoeken op het toernooi, dat bekend staat als the toughest test in golf.

Tegenvallende titelkandidaten
Drie titelkandidaten verging het echter opvallend slecht in de eerste ronde. Titelverdediger Dustin Johnson, tevens de huidige nummer één van de wereld, had 75 slagen nodig voor zijn omloop.

De Noord-Ier Rory McIlroy, de nummer twee van de mondiale rangschikking, leverde een scorekaart van 78 in. De Australiër Jason Day, de nummer drie van de ranking, maakte het nog wat bonter met een dramatische rondgang van 79 slagen. (FOX Sports/ANP)