Team New Zealand
Team New Zealand - © ANP

Zes redenen om de America’s Cup te kijken

17 juni 2017
Het is de oudste internationale sportprijs: sinds 1851 wordt de America’s Cup uitgereikt. Dit weekend is het de beurt aan titelverdediger Oracle Team USA en uitdager Team New Zealand. Waar en op wie moeten we letten?

De naam
De America’s Cup is geen Amerikaanse competitie. Zeilverenigingen over de hele wereld doen mee. De reden dat de troffee deze naam draagt? De eerste winnaar in 1851 was het jacht ‘America’.

De race gaat over meerdere heats, die zaterdag en zondag worden gevaren. Een week later gaan de boten weer de baan op en wordt er een winnaar bekend.

Op herhaling
Voor de tweede keer op rij is Oracle - Nieuw-Zeeland het duel tijdens de America’s Cup. De vorige keer gingen de Amerikanen aan de haal met de titel, dus aan Nieuw-Zeeland de taak om alle zeilen bij te zetten. In 2013 werd het namelijk 9-8 voor de Amerikanen en dat was nadat zij met twee strafpunten aan het duel begonnen.

Nederlander
De Nederlander Carlo Huisman vaart bij de Nieuw-Zeelandse boot onder valse vlag. Hij is een zogeheten cyclist. Vier jaar geleden won landgenoot Simeon Tienpont de America’s Cup voor Oracle, maar hij is er dit keer niet bij.

Op die fiets
Over de cyclist gesproken. Het is een nieuwe positie en is bedoeld voor wat je zou denken: fietsen.  Op een boot? Ja! De zeilen moeten constant meer of minder aangespannen worden. Daar is hydraulische druk voor nodig en die drijvende kracht mag niet opgewekt worden door een motor.

Voorheen werd dat gedaan door zogeheten grinders die met de hand uit de kluiten gewassen koffiemolentjes ronddraaiden om zo energie te creëren. De Nieuw-Zeelandse boot kwam tot de conclusie dat benen meer kracht hebben dan armen en heeft het deze editie over een andere boeg gegooid: de cyclist was geboren. Concurrent Oracle heeft deze techniek overgenomen.

Ongelukje
Ook bij de beste zeilers ter wereld gaat wel eens iets mis. Zo ging het vorige week bij Nieuw-Zeeland tegen Engeland mis en sloeg de boot nog voor de start over de kop.

Uiteindelijk won Nieuw-Zeeland de race en gelukkig raakte niemand gewond. Geen man overboord dus.

Lust voor het oog
Het idee dat zeilen geen tv-sport is, is achterhaald. De duels zijn prachtig in beeld gebracht. Real time wordt de afstand tussen de boten, de snelheid, tijd tot de finish en nog veel meer gepresenteerd. (FOX Sports)

De America's Cup is zaterdag en zondag vanaf 19.00 uur te zien op FOX Sports 1 en 2.