Jens Toornstra
Jens Toornstra - © Pro Shots

Top 5: De beste aanvallende middenvelders

16 juni 2017
Nu de Eredivisie stil ligt is het tijd om de balans op te maken. Wie waren afgelopen seizoen volgens Opta-statistieken de beste spelers op hun positie? Vandaag: de aanvallende middenvelders.

Deze lijst is tot stand gekomen met behulp van Opta Sports data, voor deze positie zijn onder andere het aantal passes op de helft van de tegenstander, assists en gecreëerde kansen meegenomen.

10. Nacer Barazite, FC Utrecht
9. Lewis Baker, Vitesse
8. Bart Ramselaar, PSV
7. Mateusz Klich, FC Twente
6. Simon Tibbling, FC Groningen

5. Tonny Vilhena, Feyenoord
Tonny Vilhena staat op de vijfde plaats. Met de mentaliteit en de techniek van een straatvoetballer is Vilhena een van de publiekslievelingen in De Kuip. Met vier doelpunten en twee assists had hij op het eerste oog geen grote bijdrage bij Feyenoord, maar dat maakte hij met zijn tackles en werklust meer dan goed. Hij veroverde 225 keer de bal, slechts vier spelers deden dat beter. Ook opvallend is dat Feyenoord in de vijf wedstrijden die Vilhena niet speelde, twee keer verloor.

4. Hakim Ziyech, Ajax
Hakim Ziyech vinden we terug op plek vier. De 24-jarige Ziyech begon zijn seizoen bij FC Twente en maakte na vier wedstrijden de overstap naar Ajax. Bij de Amsterdammers had hij aanvankelijk als buitenspeler weinig succes, maar hij groeide daarna uit tot een van de smaakmakers op het middenveld. Niemand creëerde (net als in het seizoen 2015/16) zo veel kansen als Ziyech: 116.

3. Davy Pröpper, PSV
Hoewel Pröpper niet kon uitblinken als een seizoen geleden, was hij wel weer de constante factor op het middenveld bij PSV. Met bijdrages van Andrés Guardado, Siem de Jong, Bart Ramselaar, Oleksandr Zinchenko en Marco van Ginkel rouleerde Phillip Cocu er op los, maar Pröpper was er altijd bij. Vooral op de aanvallende derde (grofweg de laatste dertig meter tot de goal van de tegenstander) van het veld heerste hij: 554 van zijn passes vonden een medespeler.

2. Davy Klaassen, Ajax
De inmiddels vertrokken aanvoerder van Ajax neemt de tweede plek in op deze lijst. Week in week uit was hij belangrijk met zijn doelpunten en assists. Negen van zijn veertien goals waren de openingstreffer in een wedstrijd en elf doelpunten maakte hij buiten de Arena. 

1. Jens Toornstra, Feyenoord
Geen speler had zo'n groot aandeel in het kampioenschap van Feyenoord als Jens Toornstra. Hij speelde - samen met Eric Botteghin - in alle wedstrijden van de Rotterdammers. Met veertien thuisdoelpunten tegenover nul uitgoals had de middenvelder, die ook als buitenspeler uit de voeten kan, bepaald geen last van 'Kuipvrees'. Met tien assists wist hij vaak aanvallers - met name Nicolai Jørgensen - in stelling te brengen. (FOX Sports)