Dribbelen is Amin Younes
Dribbelen is Amin Younes' (links) tweede natuur - © Pro Shots

Top 5: De meest actieve dribbelaars

20 juni 2017
Nu de Eredivisie stil ligt is het tijd om de balans op te maken. Wie waren afgelopen seizoen een plaag voor de vijandelijke defensies, met de een na de andere succesvolle dribbel?

10. Yassin Ayoub, FC Utrecht | 1,97 geslaagde dribbels per duel
9. Brandley Kuwas, Heracles Almelo | 1,97 geslaagde dribbels per duel
8. Alireza Jahanbakhsh, AZ | 2,07 geslaagde dribbels per duel
7. Darren Maatsen, Go Ahead Eagles | 2,08 geslaagde dribbels per duel
6. Brahim Darri, Heracles Almelo | 2,21 geslaagde dribbels per duel

5. Eljero Elia, Feyenoord
Zijn lucratieve transfer naar Istanbul Basaksehir was een passende beloning voor Eljero Elia’s fraaie seizoen. De soms onnavolgbare buitenspeler - niet altijd in positieve zin - deed in zijn tweede seizoen bij Feyenoord waar hij goed in is: het opzoeken van de tegenstander. En met succes, getuige zijn 2,33 geslaagde dribbels per wedstrijd. Met als absolute hoogtepunt de 'akka' door de benen van PSV’s Santiago Arias. De 30-jarige vleugelflitser droeg daarnaast meer dan zijn steentje bij aan de landstitel, met negen goals en acht assists.

4. Arber Zeneli, sc Heerenveen
De ene helft van sc Heerenveens Zweedse dribbelduo. Met zijn indrukwekkende startsnelheid en lichtvoetigheid liep Arber Zeneli zijn tegenstanders zo nu en dan voorbij alsof ze er niet stonden. Met 2,41 geslaagde dribbels per duel liet hij gerenommeerde slalomkunstenaars als Eljero Elia en Alireza Jahanbakhsh achter zich. Zijn effectiviteit in de eindfase bleef echter fors achter bij die van de Feyenoorder en AZ'er, met zes goals en drie assists. De volgende stap in zijn ontwikkeling wellicht, Zeneli is pas 22.

3. Sam Larsson, sc Heerenveen
'Samba Sam' deed zijn bijnaam geregeld eer aan door op zijn Braziliaans met de heupen te schudden. Vraag het maar aan Daniel Crowley. De middenvelder van Go Ahead Eagles werd door Sam Larsson vernederd, met een fenomenale 'akka-panna'. Met 2,94 succesvolle dribbels per wedstrijd toonde Larsson zich het type speler waarnaar iedere club zoekt, een creatieveling die met een individuele actie het verschil kan maken. Ook zijn negen goals en twaalf assists zullen de scouts niet zijn ontgaan.

2. Bertrand Traoré, Ajax
Het ene moment stonden Ajax-fans voor hem op de banken, het andere riepen ze om een wissel. Bertrand Traoré is van nature een spits, maar had qua wisselvalligheid buitenspeler kunnen zijn. Het was niet voor niets dat ijskonijn Kasper Dolberg hem naar de rechterflank verdrong, waar Traoré er lustig op los dribbelde. Met exact 3 succesvolle individuele acties per wedstrijd zorgde hij vrijwel continu voor dreiging. Een onverdeeld succes was de Burkinees echter ook weer niet als vleugelspits. Qua goals leverde de Chelsea-huurling een significante bijdrage met negen, maar wat assists betreft hadden zijn ploeggenoten weinig aan hem. Niet één keer gaf hij een beslissende pass.

1. Amin Younes, Ajax
Dribbelen is Amin Younes' tweede natuur, met de bal aan de voet was hij vrijwel niet te stoppen. Liefst 3,38 keer per duel liet de Duitser een tegenstander zijn hielen zien, meer dan ieder ander. Het leverde de 23-jarige vleugelflitser voor het eerst in zijn loopbaan een oproep op voor Die Mannschaft, waarmee hij op dit moment actief is op de Confederations Cup. Kritiek was er echter ook genoeg. Want voor iemand die zo vaak zijn man voorbij kwam, was Younes veel te weinig beslissend. Drie goals en zes assists prijken er op zijn rapport over 2016/2017, te weinig voor iemand die zo dreigend is. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 sc Heerenveen 2 6 4
2 Ajax 2 6 4
3 PSV 2 6 3
4 Vitesse 2 6 3
5 VVV-Venlo 2 4 2
6 FC Twente 2 4 2
7 Feyenoord 2 4 2
8 Willem II 2 3 2
9 FC Groningen 2 3 -1
10 Heracles Almelo 2 3 -2
11 AZ 1 1 0
12 FC Utrecht 1 1 0
13 PEC Zwolle 2 1 -2
14 FC Emmen 2 0 -3
15 ADO Den Haag 2 0 -3
16 Sparta Rotterdam 2 0 -3
17 Fortuna Sittard 2 0 -4
18 RKC Waalwijk 2 0 -4