ADO Den Haag
ADO Den Haag - © ANP

Gemeente Den Haag trekt handen af van ADO

22 juni 2017
De gemeente Den Haag trekt haar handen af van ADO Den Haag. Volgens het college van burgemeester en wethouders (b&w) is er bij de Eredivisionist geen sprake van een gezonde bedrijfsvoering.

Daarom heeft de gemeente donderdag besloten haar prioriteitsaandeel in de club terug te geven.

Het Haagse college heeft grote bezwaren tegen de begroting die door de directie van ADO zonder goedkeuring van de gemeente heeft ingediend bij de KNVB. "ADO is voornemens om meerjarige verplichtingen aan te gaan zonder dat deze in voldoende mate gedekt zijn", aldus de gemeente.

Structureel afhankelijk
Verder kan de gemeente niet leven met een afspraak tussen de directie van ADO en UVS, het bedrijf van de Chinese eigenaar van de club. "Door deze overeenkomst wordt de Haagse voetbalclub structureel afhankelijk van externe financiering en wordt de macht van de grootaandeelhouder uitgebreid."

De gemeente zegt er de afgelopen periode alles aan te hebben gedaan om oplossingen te vinden die de club duurzaam in een gezond financieel vaarwater zouden brengen. Die voorstellen zouden door ADO stelselmatig genegeerd zijn.

Terugtrekken
De gemeente nam een prioriteitsaandeel in ADO toen de club in 2008 ternauwernood gered werd van een faillissement. Op die manier kon het college van b&w de vereniging blijven controleren en zo mogelijk nieuwe problemen voorkomen.

Nu het aandeel geen middel is gebleken om goed toezicht uit te oefenen, kan de gemeente naar eigen zeggen niets anders dan zich terugtrekken.

"Ik ben teleurgesteld", reageerde algemeen directeur Mattijs Manders voor de camera van de NOS. "Ik moet het nieuws nog even op me laten inwerken."

'Nog steeds op eigen benen'
"Het was een puinhoop'', laat Manders merken de kritiek van de gemeente te herkennen. "Maar dit was voor ons juist het moment om de statuten goed te regelen en met een solide begroting het seizoen te starten. We hadden dit kunnen voorkomen. Ik begrijp ook het moment van dit besluit niet.''

"Wat dit precies betekent, moeten we nog even uitzoeken. Maar luister, nogmaals, ik denk dat de gemeente en ADO altijd met elkaar zullen samenwerken. We organiseren grote evenementen voor de gemeente in het stadion. Ik denk dat dat ook allemaal door moet blijven gaan. Wat betreft de zeggenschap in de club hebben ze besloten dat niet langer te willen. Ik betreur dat. We gaan kijken wat dit betekent voor de toekomst."

Manders benadrukt dat ADO op eigen benen staat. "We hadden drie aandeelhouders: het Chinese UVS, de gemeente en de vereniging. We staan nog steeds op eigen benen nu.'' (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 VVV-Venlo 1 3 2
2 PSV 1 3 2
3 FC Twente 1 3 2
4 Feyenoord 1 3 2
5 Heracles Almelo 1 3 2
6 sc Heerenveen 1 3 2
7 Ajax 1 3 1
8 Vitesse 1 3 1
9 AZ 0 0 0
10 FC Utrecht 0 0 0
11 RKC Waalwijk 1 0 -1
12 Sparta Rotterdam 1 0 -1
13 FC Emmen 1 0 -2
14 FC Groningen 1 0 -2
15 ADO Den Haag 1 0 -2
16 Fortuna Sittard 1 0 -2
17 PEC Zwolle 1 0 -2
18 Willem II 1 0 -2