Cardoso
Cardoso - © ANP

Trek schorst Cardoso wegens epo

27 juni 2017
Trek-Segafredo heeft de Portugese renner André Cardoso uit de ploeg van de Ronde van Frankrijk gehaald na een positieve dopingtest.

De teammaat van Bauke Mollema en Koen de Kort is voorlopig geschorst. Volgens de wielrenunie UCI is Cardoso op 18 juni tijdens een controle buiten de wedstrijden om betrapt op epo.

"We hebben slecht nieuws'', zegt de ploeg in een verklaring. "We hebben met ontsteltenis het nieuws te horen gekregen dat onze renner positief heeft gereageerd. We hanteren een zerotolerancebeleid. Hij is per direct geschorst.''

B-staal
De 32-jarige Cardoso ontkent op zijn Facebook-pagina verboden middelen te hebben gebruikt.

"Ik geloof in een zuivere sport en heb mezelf altijd als een schone atleet gepresenteerd, maar ik besef dat deze positieve test als een donkere wolk boven mij, mijn ploeg en deze sport hangt."

"Ik besef ten volle dat ik als schuldig bestempeld zal worden, maar ik wil benadrukken dat ik gebroken ben door dit nieuws. Ik wil duidelijk stellen dat ik nooit verboden producten heb gebruikt."

"Ik heb tijdens mijn carrière de pijnlijke gevolgen van dopinggebruik gezien en zou daar nooit deel van willen uitmaken. Ik heb altijd een constructieve bijdrage aan deze sport en aan de jonge renners willen leveren."

"Ik hoop dan ook vurig dat mijn B-staal negatief zal zijn en dat mijn naam volledig gezuiverd wordt. Ik hoop dat de personen die me kennen, me geloven als ik zeg dat ik onschuldig ben. En dat mijn collega's en wielerfans mij niet te snel zullen beoordelen in deze moeilijke periode."

Contador
Cardoso zou als knecht van de Spaanse kopman Albert Contador voor het eerst zijn opwachting maken in de Tour.

De plek van Cardoso in de ploeg zal worden ingenomen door Haimar Zubeldia. De veertigjarige Spanjaard gaat voor de zestiende keer van start in de Tour. Vorig jaar eindigde hij als 24ste in het eindklassement.

De Portugees staat dit jaar voor het eerst onder contract bij Trek-Segafredo. Daarvoor reed hij onder meer voor Cannondale en Garmin Sharp.

Cardoso kwam wel al in actie in de andere grote rondes. Hij deed drie keer mee aan de Giro en vier keer aan de Ronde van Spanje. In 2011 boekte hij in de Ronde van Portugal tot nu toe zijn enige etappezege.

De Ronde van Frankrijk start zaterdag in Düsseldorf. (ANP)