Logo WK voetbal in Rusland
Logo WK voetbal in Rusland - © ANP

Geen harde bewijzen corruptie bij toewijzing WK’s Rusland en Qatar

28 juni 2017
De organisatie van het WK voetbal van 2022 in Qatar heeft de conclusies uit het langverwachte onderzoeksrapport naar corruptie van de FIFA omarmd. “Dit bekrachtigt de integriteit van ons bid”, luidde een verklaring uit Doha.

Het dinsdag gepubliceerde rapport van de Amerikaanse jurist Michael Garcia bevat geen harde bewijzen voor corruptie bij de toewijzing in 2010 van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022.

Wel geeft het dossier van 430 pagina's inzicht in een verdorven systeem waarin eigenbelang, hoogmoed en hebzucht bij de 22 stemgerechtigde bestuursleden van de wereldvoetbalbond om voorrang streden.

Onregelmatigheden
Garcia stuitte in zijn onderzoek van achttien maanden, waarin hij met 75 getuigen en betrokkenen sprak, vooral op vele onregelmatigheden en onverklaarbare zaken rond de bidprocedure van Qatar.

Toch pleitte hij in zijn eindverslag, dat al in 2014 klaar was maar dat de FIFA destijds niet volledig wilde publiceren, niet voor een nieuwe procedure voor de toewijzing van het WK van 2022. De jurist prees de medewerking van Qatar bij het blootleggen van de problemen.

Rusland
Rusland gebruikte de bevindingen uit het rapport om zijn onschuld te benadrukken. “We hebben de ethische codes niet overtreden en ons keurig aan alle regels gehouden bij de werving van het WK'', zei vice-president Vitali Moetko.

Hoofd Aleksej Sorokin van het WK voetbal van 2018 deelde een sneer uit aan de westerse media. “Lees de conclusies uit het rapport om te zien dat alle beschuldigingen van westerse media ongegrond waren.” (FOX Sports/ANP)