Gianni Infantino
Gianni Infantino - © Pro Shots

"Niets staat videoscheidsrechter op WK in de weg"

1 juli 2017
De laatste twijfel over het nut en functioneren van de videoscheidsrechter bij het voetbal is weg bij Gianni Infantino.

De voorzitter van de FIFA zei zaterdag tijdens een persconferentie in Sint-Petersburg dat hij erg tevreden is over het systeem dat bij de Confederations Cup in Rusland voor het eerst werd gebruikt bij een landentoernooi.

"Niets staat het gebruik van de videoscheidsrechter op het WK van volgend jaar nog in de weg. Het systeem is de toekomst voor het moderne voetbal'', aldus Infantino.

Kritiek
Volgens de FIFA zijn bij de Confederations Cup zes beslissingen gecorrigeerd na het zien van televisiebeelden. Infantino: "Anders zouden we een ander verloop van het toernooi hebben gehad.''

Kritiek op het systeem was er de voorbije weken ook. Zo duurt het lang voordat een beslissing wordt genomen en kunnen toeschouwers in het stadion niet meekijken.

Siani
In de groepswedstrijd tussen Duitsland en Kameroen gaf scheidsrechter Wilmar Roldán uit Colombia op advies van de videoref een rode kaart aan Kameroenees Sebastien Siani die met hoog geheven been een duel zou zijn aangegaan met de Duitse middenvelder Emre Can.

Siani was echter helemaal niet bij het duel betrokken. Na protesten van Kameroen ging de Colombiaanse arbiter nogmaals in conclaaf met zijn collega's en stuurde hij alsnog 'boosdoener' Ernest Mabouka van het veld.

'Succesvol'
"Voorlopig is het succesvol gebleken. We hebben veel geleerd van dit toernooi en blijven testen en het systeem verder ontwikkelen'', gaf Infantino zaterdag aan.

Een definitieve beslissing over gebruik van de videoscheidsrechter bij het WK van volgend jaar wordt uiterlijk in maart genomen. Het systeem wordt komend seizoen ook getest in de Duitse en Italiaanse voetbalcompetitie. (ANP)

Gerelateerd