Peter Sagan
Peter Sagan - © ANP

Sagan wint derde etappe Tour

3 juli 2017
Peter Sagan heeft maandag de derde etappe van de Tour de France gewonnen. Het was een rit vanuit Verviers naar Longwy met een aankomst op de Côte des Religieuses.

De Slowaakse wereldkampioen van de ploeg Bora-hansgrohe schoot in volle sprint nog uit zijn pedaal, maar herstelde zich.

Hij hield de Australiër Michael Matthews van Team Sunweb net achter zich. De Ier Daniel Martin werd derde. De Brit Geraint Thomas van Team Sky behield de gele trui.

Côte d'Eschdorf
Zes renners waagden een vroege ontsnapping waarin vooral om de punten voor het bergklassement werd gestreden. De Amerikaan Nathan Brown en de Duitser Nils Politt waren daarin het actiefst.

Richting de Côte d'Eschdorf, net als de slotklim van de derde categorie, liet het tweetal de medevluchters onder wie de Fransman Romain Hardy zelfs achter zich, maar het viertal sloot in de afdaling weer aan.

Met nog 90 kilometer voor de boeg bedroeg de voorsprong nog 3,5 minuut. Met name de ploegen van Sagan (Bora), Matthews (Sunweb) en Philippe Gilbert (Quick-Step) deden het werk in het peloton.

Van Avermaet
Drie renners waagden de oversteek naar de kopgroep. De Belg Thomas De Gendt en de Fransen Lilian Calmejane en Pierre Luc Périchon trokken meteen door en alleen Hardy kon nog aansluiten.

Voor Calmejane ging het niet hard genoeg, maar ook hij moest 10 kilometer voor Longwy eraan geloven. De renners van BMC (Van Avermaet) hadden zich inmiddels ook van voren laten zien.

Op de slotklim nam eerst Van Avermaet het initiatief, gevolg door Richie Porte, de klassementsman van BMC. Maar ruim voor de streep nestelde Sagan zich op kop. Hij kon zich zelfs een foutje permitteren en boekte zijn achtste etappezege in de Tour.

Dinsdag is er een vlakke rit naar Vittel. (ANP)