Peter Sagan (tweede van links) raakt Mark Cavendish (links)
Peter Sagan (tweede van links) raakt Mark Cavendish (links) - © ANP

Sagan uit Tour gezet, ploeg protesteert

4 juli 2017
Bora Hansgrohe, de wielerploeg van Peter Sagan, heeft officieel protest aangetekend tegen de straf om de Slowaakse renner uit de Tour te zetten.

In een verklaring zegt Bora Hansgrohe het niet eens te zijn met het besluit. De wereldkampioen werd uit de Tour gezet nadat hij de Brit Mark Cavendish tijdens de eindsprint met zijn elleboog de hekken in duwde. Cavendish kwam daardoor zwaar ten val en liep een gebroken schouderblad op.

Aanvankelijk was de straf milder en kreeg Sagan een tijdstraf van dertig seconden. Vanuit Dimension Data, de ploeg van Cavendish, kwam echter een protest, waarna de jury de televisiebeelden nog eens goed ging bekijken.

De jury concludeerde dat Sagan, die maandag nog de derde etappe had gewonnen, een "gevaarlijke en onreglementaire manoeuvre" had gemaakt, die de crash van Cavendish veroorzaakte.

Geen opzet
Sagan heeft volgens zijn ploeg verklaard dat hij de val niet heeft veroorzaakt. Hij is tijdens zijn sprint in zijn lijn gebleven en hij wist niet dat Cavendish achter hem reed. "Toen ik na afloop hoorde dat hij zo hard was gevallen, ben ik meteen naar hem toe gegaan. We zijn vrienden en collega's in het peloton. Ik hoop dat Mark snel herstelt", aldus Sagan.

Weinig begrip
Cavendish, die door de schouderbreuk zelf ook uit de Tour ligt, toonde na afloop weinig begrip. "Ik kan normaal goed opschieten met Peter, maar hier snap ik niks van", zei de gehavende Brit. "Dat hij wat van zijn lijn afwijkt, daar zou ik nog mee kunnen leven, maar met die elleboog is hij te ver gegaan." 

Ook André Greipel haalde in eerste instantie hard uit. "Sagan denkt dat hij de koning is, maar hij moet zich net als iedereen aan de regels houden."

Even later nam de Duitser zijn woorden terug en bood hij zelfs zijn excuses aan de Slowaak aan. (FOX Sports/ANP)

 

Gerelateerd