Richie Porte
Richie Porte - © ANP

Porte breekt sleutelbeen en bekken bij crash

9 juli 2017
De Australische wielrenner Richie Porte heeft een gebroken sleutelbeen en een bekkenbreuk opgelopen bij zijn zware valpartij in de Tour de France. De kopman van BMC crashte zondag tijdens de afdaling van de Mont du Chat.

Porte sneed een bocht te scherp aan, ging onderuit en klapte vol tegen een stenen wand aan. Hij nam de Ier Daniel Martin mee in zijn val.

De Australiër bleef aangeslagen liggen op het asfalt, waar toegesnelde medici voor de zekerheid een nekbrace bij hem aanbrachten. Porte ging vervolgens naar het ziekenhuis van Chambéry. Röntgenonderzoek bracht een gebroken rechtersleutelbeen en een breuk aan de rechterkant van het bekken aan het licht. Een operatie is vooralsnog niet nodig.

Volgens BMC wordt de situatie van Porte maandag nogmaals onderzocht en moet dan blijken of hij naar huis kan. De medische staf verwacht dat hij over een maand weer kan fietsen. "Normaal gesproken staat hier vier tot zes weken voor'', zei teamarts Max Testa van BMC. "Als alles goed verloopt, kan Richie begin augustus weer op zijn fiets stappen.''

De 32-jarige Australiër stond voor de negende etappe van de Tour op de vijfde plaats in het algemeen klassement, 39 tellen achter geletruidrager Chris Froome. De Britse titelverdediger had Porte voor het begin van de Franse wielerronde zijn grootste concurrent genoemd.

De loodzware bergetappe eiste meer slachtoffers. Robert Gesink viel uit met een breuk in zijn wervelkolom, Geraint Thomas (de nummer twee van het klassement) liep een gebroken sleutelbeen op en de Italiaanse veteraan Manuele Mori een gebroken schouderblad en klaplong. (ANP)

Gerelateerd