Olympische Spelen
Olympische Spelen - © Pro Shots

IOC eens over toewijzing spelen aan Parijs en LA

11 juli 2017
De leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn dinsdag akkoord gegaan met het voorstel om de Olympische Spelen van 2024 en 2028 tegelijk toe te wijzen.

Eigenlijk zou het IOC in september alleen de Spelen van 2024 toewijzen. De twee overgebleven kandidaten Parijs en Los Angeles zijn volgens het bestuur echter zo goed, dat ze allebei een keer de Zomerspelen mogen organiseren.

Tijdens het 131ste IOC-congres in september in de Peruaanse hoofdstad Lima wordt besloten welke stad in 2024 aan de beurt is en welke nog vier jaar langer moet wachten.

Zowel Parijs als Los Angeles mocht de Olympische Spelen al twee keer organiseren. De Franse hoofdstad deed dat in 1900 en 1924, de Amerikaanse stad in Californië in 1932 en 1984.

Zeven jaar
Normaal gesproken wordt zeven jaar voor een Olympische Spelen een verkiezing gehouden, waarbij dan één stad wordt uitgekozen.

In de lange historie van het mondiale sportevenement gebeurde het één keer eerder dat twee Spelen tegelijk werden toegewezen.

In 1921 bepaalde het IOC dat Parijs de Spelen van 1924 zou krijgen en Amsterdam die van 1928. De Fransen, die deze week bij de presentatie van hun 'bid' in Lausanne worden vertegenwoordigd door president Emmanuel Macron, willen precies honderd jaar later dolgraag weer het olympische evenement huisvesten.

De Amerikaanse krant Wall Street Journal meldde vorige maand dat Parijs in 2024 aan de beurt is en dat LA een flinke smak geld krijgt van het IOC als het vier jaar langer kan wachten. IOC-voorzitter Thomas Bach heeft dat verhaal ontkend. (ANP)

Gerelateerd