Roger Federer
Roger Federer - © ANP

Wimbledon: Federer voor elfde keer naar finale

14 juli 2017
Roger Federer heeft vrijdag voor de elfde keer de finale bereikt van Wimbledon, zijn favoriete grandslamtoernooi.

De 35-jarige Zwitser schakelde in de halve eindstrijd de vier jaar jongere Tsjech Tomas Berdych uit. Na 2 uur en 18 minuten scherpte de nummer drie van de plaatsingslijst zijn finalerecord in Londen, dat hij al sinds 2012 alleen in bezit heeft, nog wat meer aan: 7-6 (4), 7-6 (4), 6-4.

Cilic
Federer speelt zondag in de eindstrijd tegen Marin Cilic. De als zevende geplaatste Kroaat bereikte eerder op vrijdag voor de eerste keer de finale op Wimbledon dankzij een zege in vier sets op de Amerikaan Sam Querrey: 6-7 (6), 6-4, 7-6 (3), 7-5.

Cilic wist in de zeven voorgaande duels met Federer één keer te winnen. Dat was in de halve finales van het US Open in 2014, dat hij daarna op zijn naam schreef.

Vorig jaar had Federer het in de kwartfinales van Wimbledon heel zwaar tegen Cilic. In vijf sets boog de boomlange Kroaat voor de zevenvoudige kampioen, die in 2012 voor de laatste keer de titel veroverde in Londen.

Record
Federer hoopt zondag de eerste tennisser te worden die Wimbledon acht keer wint. Het record van zeven titels deelt hij nu nog met de Amerikaan Pete Sampras en de Brit William Renshaw.

Federer verloor in 2013 in Dubai voor de zesde en laatste keer van Berdych, die daarna acht keer op rij zijn meerdere moest erkennen in de Zwitserse grootmeester. Zijn indrukwekkende zege vrijdag op Wimbledon was in totaal zijn negentiende op de Tsjech, die in 2010 Federer in Londen in de kwartfinale nog wel wist te verslaan.

Een nieuwe stunt zat er voor Berdych, die in 2010 de finale op Wimbledon haalde, echter niet in. Hij weerde zich kranig, maar kwam op de beslissende momenten technische en tactische kwaliteit tekort tegen de achttienvoudige grandslamwinnaar, die op weg naar zijn elfde finale op Wimbledon nog geen set heeft verloren. (ANP)