Oranjeleeuwinnen vieren het doelpunt van Shanice van de Sanden.
Oranjeleeuwinnen vieren het doelpunt van Shanice van de Sanden. - © ANP

Droomstart Oranjevrouwen op EK

16 juli 2017
De Nederlandse voetbalsters zijn het EK in eigen land uitstekend begonnen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg Noorwegen zondag in een volgepakte Galgenwaard met 1-0.

Shanice van de Sanden bezorgde de voetbalsters met haar doelpunt in de 66ste minuut een droomstart op het toernooi waarop ze zo graag willen laten zien wat ze kunnen.

Zwaarste tegenstander
Met Noorwegen trof Oranje op papier direct de zwaarste opponent in groep A. De Noorse voetbalsters draaien al jarenlang mee in de top. De tweevoudig Europees kampioen (1987 en 1993) bereikte vier jaar geleden bij het vorige EK de finale, waarin Duitsland weer te sterk was.

Noorwegen beschikt met Ada Hegerberg bovendien over de vrouw die vorig jaar werd uitgeroepen tot beste voetbalster in Europa.

Bliksemstart
Lieke Martens had Oranje een vliegende start kunnen geven. De linksbuiten, die kort voor het toernooi een contract ondertekende bij FC Barcelona, kroop al na dertig seconden bij een voorzet van Van de Sanden slim voor haar bewaakster. De Noorse keepster Ingrid Hjelmseth, met 37 jaar de oudste speelster op het EK, kreeg echter nog net een handje tegen het schot van Martens en duwde de bal over de lat.

Koningspaar
De bijna 22.000 toeschouwers, onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima, zagen een wedstrijd die op en neer golfde. Oranje voetbalde beter, maar het fysiek sterke Noorwegen kwam er ook een paar keer gevaarlijk uit.

De ploeg van Wiegman presenteerde zich aanzienlijk beter dan twee jaar eerder op het WK in Canada. Daar haalde Oranje onder leiding van Roger Reijners weliswaar de achtste finales, maar het vaak klinische spel kon niemand echt bekoren. Tegen Noorwegen vermaakten de voetbalsters het publiek met aanvallend spel en leuke acties.

Beloning
De verdiende goal kwam halverwege de tweede helft via Van de Sanden. De razendsnelle rechtsbuiten van Liverpool kopte een afgemeten voorzet van Martens langs de uitblinkende Hjelmseth. Oranje kreeg kansen op meer, zeker via spits Vivianne Miedema, maar het bleef bij 1-0.

Denemarken - België
De andere wedstrijd in groep A werd gewonnen door Denemarken, dat België met 1-0 klopte. Oranje en Denemarken staan donderdag in de tweede groepswedstrijd in Rotterdam tegenover elkaar.

België, dat zich voor het eerst in de geschiedenis plaatste voor het EK voor vrouwen, treft donderdag in Breda Noorwegen. (FOX Sports/ANP)