voetbal
voetbal - © Pro Shots

Voorzitter Spaanse voetbalbond gearresteerd

18 juli 2017
Ángel María Villar, voorzitter van de Spaanse voetbalbond, is dinsdag gearresteerd. Dat gebeurde tijdens een inval van de Spaanse justitie in het hoofdkantoor van de voetbalbond.

Villar, al 29 jaar bondsvoorzitter, wordt net als zijn zoon Gorka verdacht van corruptie, valsheid in geschrifte en verduistering.

Agenten doorzochten uitgebreid kantoren van het bondsgebouw in Madrid. Villar is sinds 1988 voorzitter van de Spaanse voetbalbond. Hij werd na de Europese titel (2008) en de wereldtitel (2010) van de Spaanse nationale ploeg populair in zijn land. De preses werd twee maanden geleden nog herkozen.

FIFA
De 67-jarige Villar is als senior vicevoorzitter aan de FIFA verbonden. Hij stelde zich kandidaat voor de laatste verkiezingen voor het voorzitterschap van de UEFA maar trok zich voortijdig terug.

Hij vervult nog de functie van vicevoorzitter van de Europese voetbalbond. Gorka was algemeen secretaris van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol.

De Spaanse justitie vertelde al een jaar met een onderzoek naar de voorzitter van de voetbalbond bezig te zijn. Villar kreeg twee jaar geleden een geldboete van de ethische commissie van de FIFA omdat hij onderzoeker Michael Garcia geen goede informatie gaf over de toewijzing van de wereldkampioenschappen aan Rusland en Qatar. Later verleende hij alsnog zijn medewerking.

Villar en de Egyptenaar Hany Abo Rida zijn de enige overgebleven bestuursleden van de FIFA die hebben deelgenomen aan de verkiezingen voor het WK van 2018 en 2022. (ANP)