FC Utrecht-spits Simon Makienok
FC Utrecht-spits Simon Makienok - © Pro Shots

Tandeloos Utrecht moet waken voor nieuwe Europese afgang

20 juli 2017
Eindelijk heeft FC Utrecht kans af te rekenen met het Europese trauma van 2013, toen het nietige Differdange de Domstedelingen pootje lichtte. Voorlopig is een herhaling van zetten echter geenszins uitgesloten, ditmaal met de laagvliegers van Valletta FC als opponent.

Een knollenveld, een bal die volgens Zakaria Labyad voor tien euro bij de Action in de schappen ligt en de dramatische ontwikkelingen rond Abdelhak Nouri; de redenen voor het zwakke resultaat in de eerste ontmoeting met de Maltese nummer vier(!) waren talrijk en - wat betreft Nouri - plausibel. Feit blijft echter dat de uitgangspositie voor de return ongunstig is, dankzij de 0-0 in de Zuid-Europese dwergstaat.

Tandeloos
Eén doelpuntje van de 'betonvoetballers' van Valletta, één zondagsschot dat erin waait of hoekschop die binnen wordt gekopt en FC Utrecht moet minimaal twee keer scoren. En het maken van doelpunten wil tot nu toe niet echt vlotten bij de mannen van Erik ten Hag.

Geen wonder ook. Met Sébastien Haller (zestien goals), Nacer Barazite (acht) en Richairo Zivkovic (twaalf) raakte Utrecht de afgelopen transferperiode drie spelers kwijt die samen goed waren voor 36 van de zeventig doelpunten van vorig seizoen. Oftewel - iets - meer dan de helft. 

Dat gemis doet zich voelen. In de zes (oefen)wedstrijden van deze jaargang maakte de ploeg slechts vijf doelpunten, drie daarvan waren tegen de amateurs van Jodan Boys (3-2). FC Ufa (0-1), FK Qäbälä (0-1) en Valletta FC dus (0-0) hielden de play-off-winnaar van vorig seizoen van scoren af.

Uitwijken naar Waalwijk
En dan spelen de Domstedelingen ook nog eens een 'uitwedstrijd'. De eigen Galgenwaard is momenteel immers het domein van de Oranjevrouwen en hun EK-tegenstanders, waardoor moet worden uitgeweken naar het Mandemakers Stadion in Waalwijk.

Daar staat tegenover dat FC Utrecht op het Europese podium twee keer eerder met 0-0 gelijkspeelde, in beide gevallen werd de return met 2-0 gewonnen. In het seizoen 1980/1981 tegen het Roemeense Arges Pitesti en in 1987/1988 legen Linzer ASK.

Onderschatting
Wat donderdagavond zwaarder weegt weten we rond 21.30 uur. Een dik half uur later als verlenging en strafschoppen nodig blijken. Van onderschatting mag echter geen sprake zijn. (FOX Sports)

FC Utrecht - Valletta FC zie je donderdag om 19.30 uur LIVE op FOX Sports 1