Zwarte betalingen bij voetbalclubs
Zwarte betalingen bij voetbalclubs - © ANP

Spaanse media: Bondsvoorzitter moet zelf aftreden na arrestatie

19 juli 2017
De arrestatie van Ángel María Villar heeft in Spanje veel losgemaakt. De voorzitter van de Spaanse voetbalbond werd dinsdag gearresteerd tijdens een inval van de Spaanse justitie in het hoofdkantoor van de voetbalbond. Villar moet zelf opstappen, schrijven Spaanse media.

Villar, al 29 jaar bondsvoorzitter, wordt net als zijn zoon Gorka verdacht van corruptie, valsheid in geschrifte en verduistering. “Ongeacht wat de rechter besluit, moet Villar zelf zijn conclusies trekken”, schrijft El Mundo woensdag. “De ernst van de beschuldigingen bezorgt het Spaanse voetbal reputatieschade. Het is tijd voor vernieuwing.”

Agenten doorzochten uitgebreid kantoren van het bondsgebouw in Madrid. Villar is sinds 1988 voorzitter van de Spaanse voetbalbond. Hij werd na de Europese titel (2008) en de wereldtitel (2010) van de Spaanse nationale ploeg populair in zijn land. De preses werd twee maanden geleden nog herkozen.

FIFA
De 67-jarige Villar stelde zich kandidaat voor de laatste verkiezingen voor het voorzitterschap van de UEFA maar trok zich voortijdig terug. Hij vervult nog de functie van vicevoorzitter van de Europese voetbalbond en is ook senior vicevoorzitter van de FIFA. Gorka was algemeen secretaris van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol.

Villar kreeg twee jaar geleden een geldboete van de ethische commissie van de FIFA omdat hij onderzoeker Michael Garcia geen goede informatie gaf over de toewijzing van de wereldkampioenschappen aan Rusland en Qatar. Later verleende hij alsnog zijn medewerking. Villar en de Egyptenaar Hany Abo Rida zijn de enige overgebleven bestuursleden van de FIFA die hebben deelgenomen aan de verkiezingen voor het WK van 2018 en 2022. (ANP)