Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten - © ANP

Van Vleuten opent La Course met zege

20 juli 2017
Annemiek van Vleuten heeft donderdag het eerste deel van La Course gewonnen, de vrouwenwedstrijd rond de Tour de France die voor het eerst niet op de Champs-Élysées wordt gehouden. De rit ging van Briançon naar de top van de Col d'Izoard.

De wedstrijd kent zaterdag in Marseille een vervolg met een achtervolgingswedstrijd over 22,5 kilometer op het parcours waar de mannen hun tijdrit rijden. De beste vrouwen beginnen dan met de verschillen waarmee ze donderdag na 67 kilometer boven kwamen.

Van Vleuten ging er een kleine 5 kilometer onder de top alleen vandoor. De renster van Orica-Scott had op de streep 43 seconden voorsprong op de nummer twee, de Engelse Lizzie Deignan-Armitstead van de Nederlandse ploeg Boels-Dolmans. De Italiaanse Elisa Longo Borghini finishte op 1.23 als derde. De Amerikaanse favoriete Megan Guarnier werd vierde op 1.28.

Van Vleuten kon haar geluk niet op. De pechvogel van de Spelen in Rio, waar ze in winnende positie zwaar ten val kwam, had weinig ervaring met het hooggebergte. "De Stelvio ben ik een keer op gereden, maar dit is nieuw. Geweldig ook, om voor zo veel mensen omhoog te fietsen."

Haar aanval was eigenlijk bedoeld om de benen te testen, vertelde ze. "Ik had even spijt dat ik zo vroeg alleen op kop kwam, de benen doen nu behoorlijk zeer. Ik hoop niet dat ik daar zaterdag nog last van heb. Ik wil deze prestatie een vervolg geven."

De 34-jarige Wageningse gold voorheen meer als een renster voor de klassiekers. Pas in de olympische wegrace in Rio ontdekte ze haar kwaliteiten als klimster. "Dat heeft me geïnspireerd. Ik wist ook dat ik hier kans had, zeker met de benen die ik twee weken geleden in de Giro had."

In Italië won ze twee ritten en eindigde Van Vleuten als derde in het eindklassement. Anna van der Breggen, de winnares van de Giro Rosa, ontbreekt in Frankrijk. Ze nam vakantie en bereidt zich voor op het EK. (ANP)