Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten - © ANP

Van Vleuten schrijft La Course op haar naam

22 juli 2017
Annemiek van Vleuten heeft zaterdag La Course gewonnen, de vrouwenwedstrijd rond de Tour de France.

De renster van Orica-Scott kwam donderdag in het eerste deel als eerste boven op de Col d'Izoard. Zaterdag reden de vrouwen een achtervolgingskoers, waarin Van Vleuten als eerste mocht vertrekken vanuit het Stade Vélodrome van Marseille.

De andere rensters begonnen met het verschil van donderdag. Lizzie Deignan-Armitstead, donderdag tweede op 43 seconden, Elisa Longo Borghini en Megan Guarnier vormden een groepje achter Van Vleuten, maar kwamen nooit dichterbij de koploopster.

Genieten
“Het was zwaar, maar ik heb er toch een soort van kunnen genieten”, vertelde de winnares na haar indrukwekkende zege. Een klein jaar geleden was ze in Rio nog de pechvogel met een val in de olympische wegrace waarin ze op weg was naar goud.

“Finishen op de Izoard was heel bijzonder, maar hier aankomen is ook speciaal'', vertelde ze in het imposante voetbalstadion waar de Tour de France zaterdag neerstreek.

Ploeggenoten
Deignan had bewust op de 45 seconden later gestarte Guarnier gewacht, ze zijn ploeggenoten bij Boels-Dolmans. Samen hoopten ze, met steun ook van Longo Borghini, op het parcours waar de mannen zaterdag hun tijdrit in de Tour de France afwerken, Van Vleuten te kunnen inhalen. Maar de Wageningse, die in Rio ontdekte dat ze goed kan klimmen, is ook Nederlands kampioene tijdrijden.

“Het plan was zo hard mogelijk die heuvel onderweg oprijden en dan niet meer stilvallen tot de finish. Ik had geen info over de andere rensters, maar zag dat ze met z'n drieën samen reden. Dat maakte me nog wel wat nerveus.”

Echt nodig bleek dat niet. Van Vleuten had op de streep zelfs bijna 2 minuten voorsprong op Deignan. Een tel later werd Longo Borghini derde. (ANP)

Froome stelt Tourzege veilig

22 juli 2017
Froome stelt Tourzege veilig
Chris Froome heeft op de voorlaatste dag van de Tour de France de eindzege veiliggesteld. De Brit van Team Sky nam in de individuele tijdrit...