Samenvatting Costa Rica - Verenigde Staten

Altidore schiet Amerika naar finale Gold Cup

23 juli 2017
Team USA heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de Gold Cup, het versloeg Costa Rica met 2-0 in Arlington, Texas.

Al na twaalf seconden had het raak kunnen zijn voor de Amerikanen. Rookie of the Year Morris dook op voor doelman Patrick Pemberton, maar mikte op de paal.

Na een eerdere zeperd tegen de VS in de poulefase, 4-0 verlies, hield Costa Rica ditmaal lang stand. Het kreeg een goede kans op de 0-1 na een wonderschone actie van ex FC Twente-speler Bryan Ruiz.

Pas in de zeventigste minuut was het oud AZ-spits Jozy Altidore die de verlossende openingstreffer binnenschoot. De 34-jarige Clint Dempsey haalde tien minuten later vanuit een vrije trap definitief de trekker over. De middenvelder vierde zijn 57ste doelpunt voor het nationale elftal en is nu Alll time topscorer. Hij evenaarde daarmee recordhouder Landon Donovan. 

De Verenigde Staten nemen het woensdag in de eindstrijd op tegen de winnaar van de tweede halve finale, zondagavond tussen titelverdediger Mexico en Jamaica.

De Amerikanen wonnen het toernooi voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied vijf keer, in 1991, 2002, 2005, 2007 en 2013. Mexico was bij de vorige editie, twee jaar geleden, voor de zevende keer de sterkste.(FOX Sports)

De andere halve finale Jamaica - Mexico is zondagnacht LIVE om 2.50 uur te zien op FOX Sports 2.