Femke Heemskerk, Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo en Maud van der Meer
Femke Heemskerk, Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo en Maud van der Meer - © ANP

Brons voor estafettezwemsters op WK

23 juli 2017
De Nederlandse estafettezwemsters hebben zondag bij de WK in Boedapest brons gewonnen op de 4x100 meter vrije slag.

Het kwartet bestaande uit Kim Busch, Femke Heemskerk, Maud van der Meer en Ranomi Kromowidjojo zette een tijd neer van 3.32,64. Het goud ging naar de Verenigde Staten in 3.31,72, voor de Australische zwemsters: 3.32,01. Canada werd vierde.

De medaille voor Nederland was voor een groot deel te danken aan Ranomi Kromowidjojo. De slotzwemster begon als vijfde en schoof op naar plek drie. Kromowidjojo noteerde een splittijd van 51,98 seconden, en was daarmee nog rapper dan in de ochtend in de series (52,03).

De Zweedse Sarah Sjöström zette een splittijd neer van 51,71, een wereldrecord. Zweden kwam uiteindelijk niet verder dan de vijfde plek.

Debutante Kim Busch
"Als alles klopt, dan kan het dus gewoon'', zei Heemskerk na de finale tegen de NOS. "Iedereen heeft goed gezwommen, maar Kim was echt geweldig in het begin. Dat gaf mij ook heel veel kracht. We zwemmen ook echt een goede tijd."

Kromowidjojo was ook vol lof over debutante Busch. "Kim zwom fantastisch en dan moeten wij wel volgen. Ik denk dat ik maar één keer eerder zo snel ben geweest. En dan meteen een medaille op de eerste WK-dag." (ANP)

Gerelateerd