Twee gerenoveerde ploegen staan tegenover elkaar in de traditionele seizoensopener, de clash om de Johan Cruijff Schaal. Trekt landskampioen Feyenoord of KNVB Beker-winnaar Vitesse aan het langste eind?

De Arnhemmers zagen na het binnenslepen van de eerste prijs in het 125-jarige bestaan van de club flink wat spelers vertrekken, bijvoorbeeld Ricky van Wolfswinkel, Lewis Baker, Marvelous Nakamba, Kelvin Leerdam en Kevin Diks.

Chelsea
Maar Vitesse zat bepaald niet stil. Remko Pasveer (PSV), Tim Matavz (onder andere PSV), Thulani Serero (Ajax) Bryan Linssen (FC Groningen) Thomas Bruns (Heracles Almelo) vonden hun weg naar de Gelredome. En ook Chelsea werd weer betrokken in de komst van enkele spelers.

Matt Miazga wordt net als vorig seizoen gehuurd, verdediger Fankaty Dabo en de middenvelders Charlie Colkett en Mason Mount zijn nieuwe huurlingen van Stamford Bridge. Mukhtar Ali werd definitief overgenomen van de Blues.

Bovendien zijn de geel-zwarten bezig met de komst van Luc Castaignos, een spits met een Feyenoord-verleden.

Vitesse oefende deze zomer zes keer. Er werd slechts één maal verloren door de verbouwde ploeg van trainer Henk Fraser. De laatste oefenwedstrijd, tegen het Reading van Jaap Stam, bleek een prima generale voor de Johan Cruijff Schaal. Vitesse won met 3-2.

Feyenoord
Frasers oude cluppie (en misschien wel grootste liefde) Feyenoord kende een bijna even zo grote renovatie.

Oude bekende Jean-Paul Boëtius, Steven Berghuis (vorig seizoen al gehuurd van Watford, nu definitief overgenomen), Sofyan Amrabat, Kevin Diks, Ridgeciano Haps en Jeremiah St. Juste moeten Feyenoord versterkt hebben voor een nieuw seizoen Eredivisie, KNVB Beker én Champions League.

Zij moeten het vertrek van onder meer Dirk Kuijt (gestopt), Eljero Elia, Marko Vejinovic, Rick Karsdorp, Terence Kongolo en Warner Hahn opvangen.

Vermeer
Trainer Giovanni van Bronckhorst leek een lastige keeperskeuze te moeten gaan maken. Brad Jones, een van de pijlers onder de landstitel van afgelopen seizoen, en de weer fitte Kenneth Vermeer maakten evenveel kans om onder de lat te komen staan.

Maar voor Vermeer sloeg opnieuw het noodlot toe. De doelman stond vorig seizoen lang aan de kant met een afgescheurde achillespees.

Deze week blesseerde hij zich weer aan een pees, in zijn arm dit keer. De ongelukkige goalie staat zeker twee maanden aan de kant.

In de voorbereiding maakte het nieuwe Feyenoord een wisselvallige indruk. Van het Duitse Freiburg werd verloren (0-1), maar Real Sociedad werd volwassen aan de kant gezet: 1-0.

De vraag is nu: welke van de twee clubs is op tijd in vorm om de eerste prijs van het seizoen te kunnen bijschrijven? Vitesse of Feyenoord? (FOX Sports)