De vrouwen zijn kampioen
De vrouwen zijn kampioen - © Pro Shots

Nederland Europees kampioen!

6 augustus 2017
De Nederlandse vrouwen zijn in eigen land Europees kampioen geworden. In Enschede won Oranje met 4-2 in de finale van Denemarken.

Tijdens de vorige zes EK's ging de eindzege telkens naar Duitsland. Oranje was tot dit toernooi nog nooit verder gekomen dan de halve eindstrijd.

In de finale nam Denemarken al vroeg de leiding. Kika van Es legde Sanne Troelsgaard over de knie. De strafschop werd in de zesde minuut benut door Nadia Nadim.

Miedema
Oranje raakte door die vroege treffer niet van slag. Rechtsbuiten Shanice van de Sanden gaf na een lange sprint de bal in de tiende minuut goed voor op spits Vivianne Miedema, die de bal kalmpjes binnenschoot.

Lieke Martens hielp Nederland met een geplaatst schot van net buiten het strafschopgebied aan een voorsprong, maar de Deense aanvoerster Pernille Harder zorgde voor rust toch nog voor een gelijke stand: 2-2.

Na rust maakte Nederland het verschil. Aanvoerster Sherida Spitse scoorde al snel uit een vrije trap en in de slotfase was Miedema weer trefzeker.

Bijzonder
De eindzege voor Oranje is bijzonder. Tot dit jaar stonden de voetbalsters nog nooit in de finale van het EK. De beste prestatie was in 2009, toen Nederland in de halve eindstrijd na verlenging de zege aan Engeland moest laten.

In eigen land won Nederland alle zes de wedstrijden. In de groepsfase nog met miniem verschil (1-0 tegen Noorwegen en Denemarken en 2-1 tegen België), maar Oranje groeide in het toernooi.

Door een zege van 2-0 op Zweden in de kwartfinale en zelfs een overwinning van 3-0 op Engeland in de halve eindstrijd, startte het thuisland zondag als favoriet. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd