Miedema (links) en Martens (rechts)
Miedema (links) en Martens (rechts) - © Pro Shots

Martens speler van het toernooi, Miedema emotioneel

6 augustus 2017
Lieke Martens was bij het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen volgens de UEFA de beste speler van het toernooi.

De linksbuiten van Oranje kreeg zondag, kort voor de afsluitende ceremonie, de prijs op het veld van de Grolsch Veste in Enschede uitgereikt.

Martens, die komend seizoen begint aan haar avontuur bij FC Barcelona, had zondag in de door Nederland met 4-2 gewonnen finale tegen Denemarken een belangrijk aandeel.

Ze maakte in de 28ste minuut de 2-1 voor Nederland. Totaal trof de 24-jarige Martens dit toernooi drie keer doel, één keer minder dan haar landgenote Vivianne Miedema.

Miedema
Jodie Taylor pakte de topscorerstitel. De Engelse aanvalster kwam bij het toernooi in Nederland tot vijf doelpunten. Miedema scoorde in de finale twee keer en eindigde op vier.

"Ik kan het nauwelijks geloven'', jubelde Miedema na het laatste fluitsignaal. "Het besef moet nog komen.'' De spits kreeg in het begin van het EK nog kritiek, omdat ze nooit op een eindronde scoorde.

"Dat was niet makkelijk'', blikte ze voor de camera van de NOS geëmotioneerd terug. "Ik sta hier ook echt met de tranen in mijn ogen. In de eerste helft was het een chaos. Maar in de tweede helft hebben we laten zien hoe goed we kunnen voetballen.'' (FOX Sports/ANP)