Anouk Vetter
Anouk Vetter - © Pro Shots

Vetter pakt brons op zevenkamp

6 augustus 2017
Anouk Vetter heeft de Nederlandse atletiekploeg de eerste medaille bezorgd op de WK atletiek in Londen.

De regerend Europees kampioene behaalde in het uitverkochte Olympisch Stadion brons met 6636 punten, een verbetering van haar Nederlands record.

De 24-jarige Vetter overtrof zichzelf op het zesde onderdeel met een speerworp van 58,41. Zo ver was een atlete nog nooit gekomen tijdens een WK. Het bracht haar van de vijfde naar de derde plaats in de tussenstand.

Het verschil met de Duitse Carolin Schäfer, die als tweede de afsluitende 800 meter inging, was met drie punten minimaal. De Nederlandse kon op het slotonderdeel de Duitse niet bijhouden en moest zelfs nog tot het uiterste gaan om te voorkomen dat de Cubaanse Yorgelis Rodriguez haar bronzen plak zou afpakken. Haar tijd van 2.19,43 volstond.

Vetter is de tweede Nederlandse meerkampster met een WK-medaille. Dafne Schippers behaalde bij de WK van 2013 in Moskou ook brons.

De Belgische Nafissatou Thiam won het goud met 6784 punten. Ze was al olympisch kampioene en is nu ook wereldkampioene. Nadine Visser eindigde als zevende met 6370 punten. (ANP)