Sifan Hassan
Sifan Hassan - © ANP

Hassan grijpt naast medaille op 1500 meter

7 augustus 2017
Sifan Hassan heeft haar favorietenrol op de 1500 meter bij de WK atletiek in Londen niet kunnen waarmaken.

De Nederlandse atlete greep zelfs naast een medaille en kwam als vijfde over de finish. De Keniaanse olympisch kampioene Faith Kipyegon won het goud.

Hassan liep deze zomer de drie beste tijden van de wereld op de afstand, waarop ze regerend wereldkampioene indoor is en twee jaar geleden bij de WK in Peking brons veroverde.

Ze won in Londen met ogenschijnlijk gemak haar serie en haar halve finale, maar in de eindstrijd haperde ze op het laatste stuk naar de finish. Ze lag aan de leiding na de bocht, maar zag vier atletes passeren.

De topfavoriete liep de eerste twee ronden achteraan, om vervolgens met een noodgang naar de eerste plaats op te rukken. Als koploopster ging de 24-jarige Arnhemse de slotronde in.

Het tempo lag hoog, maar ze leek stand te houden. In de laatste meters verkrampte Hassan echter en stoven Kipyegon, de Amerikaanse Jennifer Simpson (zilver), de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya (brons) en de Brits Laura Muir nog over haar heen.

De winnende tijd van Kipyegon was 4.02,59, ruim boven de beste tijd die Hassan eerder dit jaar bij de FBK Games liep: 3.56,14. (ANP)