Isaac Makwala
Isaac Makwala - © ANP

Zieke en 'kapotte' Makwala teruggetrokken voor finale 400

8 augustus 2017
Isaac Makwala uit Botswana mag niet starten in de finale van de 400 meter bij de WK atletiek in Londen. De medische afdeling van de internationale atletiekfederatie IAAF heeft dat besluit genomen.

 

Makwala is geveld door een voedselvergiftiging, als gevolg van een virus dat hij vermoedelijk heeft opgelopen in het hotel waar hij verbleef.

De atleet werd maandag ook al teruggetrokken voor de series van de 200 meter. Op die afstand voerde Makwala dit seizoen de wereldranglijst aan met 19,77.

Op de 400 meter gold hij als een medaillekandidaat en belangrijke uitdager van de regerend wereldkampioen Wayde van Niekerk.

Een dertigtal atleten, dat verblijft in het Tower Hotel in Londen, was ziek geworden. De Nederlandse atletiekploeg heeft onderdak in een ander hotel, waar geen problemen zijn.

Makwala was het helemaal niet eens met de beslissing van de IAAF. "Ik begrijp het niet. De IAAF zegt dat ze op uitslagen van medische testen wachten, maar ik ben helemaal niet getest'', vertelde hij dinsdag aan de BBC.

"Ik had maandag ook makkelijk kunnen starten op de 200 meter, zo ziek was ik niet. Ik heb overgegeven, dat was alles. Het lijkt wel op een bewuste actie om mij uit te schakelen, ik ben er kapot van.'' (ANP)