Tom Dumoulin
Tom Dumoulin - © Pro Shots

Dumoulin grijpt leiding in BinckBank Tour

12 augustus 2017
In de zesde en voorlaatste etappe heeft Tom Dumoulin zaterdag de leiding in het algemeen klassement van de BinckBank Tour gepakt.

De renner van Sunweb nam dankzij zijn tweede plaats in de rit naar Houffalize de groene leiderstrui over van een andere Nederlander. Lars Boom won de etappe van vrijdag en pakte toen de leiding in het klassement, maar is deze na één dag alweer kwijt.

Tim Wellens won de stevige, regenachtige rit in de Ardennen. De Belg, die in 2014 en 2015 de toenmalige Eneco Tour op zijn naam schreef, staat nu tweede in het klassement.

Een kopgroep van zes, onder wie Dylan van Baarle en Pieter Weening, domineerde een groot deel van de etappe. Toen zij werden bijgehaald, ondernamen Wellens en Peter Sagan op 24 kilometer voor de streep een vluchtpoging. De wereldkampioen van Bora-Hansgrohe reed lek.

Wellens kreeg gezelschap van Dumoulin, die bij vertrek vanuit Riemst, nabij zijn eigen woonplaats Kanne, nog gehuldigd werd wegens zijn eindoverwinning in de Ronde van Italië. Het tweetal, dat voor de etappe nog derde en vierde stond, finishte zeventien seconden voor hun drie achtervolgers.

De BinckBank Tour eindigt zondag met een etappe over 191 kilometer van Essen naar Geraardsbergen. Dumoulin begint aan de laatste etappe met een voorsprong van vier seconden op Wellens terwijl Greg van Avermaet volgt op 46 seconden. (ANP)