Ranomi Kromowidjojo
Ranomi Kromowidjojo - © Pro Shots

Goud en record voor Kromowidjojo

12 augustus 2017
Ranomi Kromowidjojo heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Eindhoven goud in de wacht gesleept op de 50 meter vlinderslag.

In de finale bleef ze de Zweedse favoriete Sarah Sjöström met één honderdste van een seconde voor. Kromo zette met 24,54 een Nederlands record neer.

Inge Dekker was sinds 2014 houdster van het nationale record. Toen zwom ze in Dubai 24.59.

In het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion pakte Maaike de Waard de bronzen medaille. Josien Wijkhuijs eindigde als zesde, Elinore de Jong werd zevende.

Nog meer goud en brons
Op de 4x50 meter vrije slag gemengd veroverde de Nederlandse ploeg ook een gouden medaille. Jesse Puts, Thom de Boer, Femke Heemskerk en Kromowidjojo zwommen naar een tijd van 1.28,90, voldoende om Australië en Oostenrijk voor te blijven.

Ferry Weertman, vorige maand nog wereldkampioen op de tien kilometer open water, pakte in Eindhoven het brons op de 1500 meter vrije slag.

Met zijn tijd (14.15,27) eindigde hij tientallen seconden achter de Noor Henrik Christiansen en de Italiaan Gabriele Detti, die goud en zilver wonnen. Het was echter ruim genoeg om zijn landgenoot Maarten Brzoskowski voor te blijven. Die werd vierde in 15.08,88.(ANP)