Tom Dumoulin
Tom Dumoulin - © ANP

Dumoulin winnaar BinckBank Tour

13 augustus 2017
Tom Dumoulin heeft zondag de BinckBank Tour op zijn naam geschreven.

In de zevende en laatste etappe van Essen naar Geraardsbergen kwam de leidende positie van de Limburger van Team Sunweb niet meer in gevaar. De Belg Jasper Stuyven pakte de ritzege. De renner van Trek-Segafredo ontsnapte in de slotkilometers en hield een seconde voorsprong over op de sprintende groep. Daarvan was zijn landgenoot Philippe Gilbert de snelste, voor Dumoulin.

In de vroege ontsnapping van negen renners bevond zich de Nederlander Elmar Reinders van Roompot - Nederlandse Loterijen. De poging eindigde rond de eerste doorkomst op de Muur. De ploeggenoten van Peter Sagan hadden er sowieso voor gezorgd dat de marge nooit te groot was. De wereldkampioen was op jacht naar zijn honderdste zege als professional.

De Italiaan Elia Viviani en de Duitser Tony Martin trokken ten aanval. Voorbij de Bosberg sloten Danny van Poppel, de Sloveen Grega Bole en de Belg Wout van Aert aan, maar net na de de tweede doorkomst in Geraardsbergen zette Sagan op de Kapelmuur de aanval in. Meteen was het gedaan met de vluchters van wie alleen Martin nog mee kon. Stuyven en Tim Wellens sloten aan.

Dat kostte Dumoulin wat meer moeite maar de leider slaagde er wel in en pakte in de zogenoemde Gouden Kilometer zelfs nog twee bonificatieseconden mee, waarmee het verschil met naaste belager Wellens groeide naar zes seconden.

Stuyven was niet meteen een gevaar voor Dumoulin en mocht in de slotfase aanvallen. Hij werd nog derde in het eindklassement, achter Wellens.

Dumoulin, eerder dit jaar winnaar van de Ronde van Italië, is de opvolger van Niki Terpstra die de koers vorig jaar won, toen nog onder de naam Eneco Tour. (ANP)