FC Utrecht heeft in de play-offs voor de Europa League voor een verrassing gezorgd. De ploeg van trainer Erik ten Hag versloeg in de sfeervolle Galgenwaard Zenit Sint-Petersburg met 1-0.

Het gretige FC Utrecht, door schorsingen (Willem Janssen, Ramon Leeuwin) en een blessure (Anouar Kali) allerminst op volle kracht, verzuimde in de eerste helft de gemakzucht bij Zenit af te straffen.

Al in de derde minuut had Gyrano Kerk in scoringspositie te veel tijd nodig. Na bijna een half uur liet Cyriel Dessers binnen enkele seconden twee opgelegde kansen liggen.

Doelman Andrei Loenev voorkwam in beide gevallen een doelpunt. Zijn collega David Jensen kreeg alleen in de veertiende minuut een doelgericht schot van Aleksandr Kokorin te verwerken.

Na de rust speelde Zenit met iets meer concentratie en motivatie. FC Utrecht daarentegen ging nogal gehaast en slordig te werk in de jacht op een doelpunt. Bovendien benutte de thuisploeg de vleugels veel minder dan voor rust.

​Labyad
Een kwartier voor tijd maakte Zakaria Labyad in de rebound alsnog het verschil, nadat Dessers uit een voorzet van Kerk de bal tegen Loenev had gekopt. Ondanks een Utrechts slotoffensief bleef het bij 1-0.

De return wordt volgende week donderdag gespeeld in Sint-Petersburg. (FOX Sports)