De start van Ajax is in de eerste weken van het nieuwe seizoen gerust dramatisch te noemen. Na de competitienederlaag tegen Heracles Almelo, volgde donderdag in de laatste voorronde van de Europa League ook een zeperd tegen Rosenborg: 0-1.

De Amsterdammers wisten eerder ook al niet over twee duels te winnen van OGC Nice, in de voorronde van de Champions League.

Ajax-trainer Marcel Keizer wacht daarom nog steeds op zijn eerste officiële zege van het seizoen 2017/'18, terwijl die al vier potjes onderweg is.

Track record
De verliezend finalist van vorig seizoen is al vanaf 1966 van de partij in de hoofdfase van een Europees toernooi, uitgezonderd de jaargang 1990/'91 toen het was uitgesloten door de UEFA. Ajax is ook nog de enige club die voor de negende keer van de partij kan zijn in de Europa League.

Ajax was lang beter dan Rosenborg, maar had het weer lastig om het krachtsverschil in doelpunten uit te drukken. Keizer kondigde aan dat hij snel gaat rouleren, maar voerde na de verloren wedstrijd bij Heracles Almelo slechts één wijziging door. David Neres mocht zich eens laten zien, maar de Braziliaan van 12 miljoen euro kon niet waarmaken waarom hij in plaats van Justin Kluivert mocht starten.

Slippertje
Niet Neres, en zeker niet Kasper Dolberg, maar Amin Younes was de gevaarlijkste aanvaller van de thuisploeg. De Duitser schoot na een fraaie dribbel rakelings over en kreeg de bal ook een keer net niet bij de vrijstaande Dolberg, die net als de voorgaande duels met Nice en Heracles redelijk onzichtbaar bleef.

Rosenborg speelde vooral op de counter maar was dicht bij de 0-1. Joël Veltman voorkwam echter op de doellijn dat Nicklas Bendtner scoorde.

Na rust misten Donny van de Beek en Matthijs de Ligt goede kansen op de openingstreffer. Trainer Keizer probeerde het verschil te maken met de invallers Kluivert en Klaas-Jan Huntelaar, maar zag in de 77ste minuut Samuel Adegbenro scoren, na een slippertje van De Ligt.

Krap in verdedigers
Zo bewees ook het vierde officiële duel van dit seizoen dat Ajax nog niet klaar is voor het nieuwe voetbaljaar. Nadat Davinson Sánchez toch weer niet voldoende gemotiveerd was om in actie te komen voor zijn ploeg, had Keizer alleen nog maar de verdedigers Damil Dankerlui en Deyovaisio Zeefuik op de bank zitten.

Mitchell Dijks, die vorige maand nog weg moest, had zelfs een basisplaats. (FOX Sports)

Everton met één been in groepsfase

17 augustus 2017
Everton met één been in groepsfase
Ronald Koeman heeft donderdag met Everton weer een flinke stap gezet richting het hoofdtoernooi van de Europa League. Op het eigen Goodison Park...