Ryan Koolwijk (links) in duel met Nicolai Jørgensen
Ryan Koolwijk (links) in duel met Nicolai Jørgensen - © Pro Shots

Feyenoord waakt voor nieuwe streek van kleine broer

20 augustus 2017
Excelsior-Feyenoord een gezellig onderonsje tussen twee broers uit dezelfde stad? Misschien was dat ooit zo, maar sinds vorig seizoen is de stemming anders. Toen bedierven de Kralingers een zorgvuldig gepland feestje van de Kuip-bewoners.

7 mei, de voorlaatste speelronde in de Eredivisie van afgelopen seizoen. Het Van Donge en De Roo Stadion was stijf uitverkocht.

Op marktplaats ontstond desalniettemin een wildgroei van ticketaanbod voor smachtende Feyenoord-fans. De reden? De Rotterdammers konden voor het eerst in achttien jaar landskampioen worden.

Plan
Dat wilde elke Feyenoorder natuurlijk van dichtbij meemaken, zelfs als je van de andere kant van de wereld moest komen. Een regelrecht titelduel, in de eigen stad nog wel, bij kleine buurman Excelsior.

Zelfs De Kuip zelf stroomde vol, voor mensen die niet in het Van Donge en De Roo Stadion aanwezig konden zijn en de wedstrijd op een groot scherm wilden bekijken.

Alles stond klaar. Er lag een veiligheidsplan voor als Feyenoord-supporters het veld zouden bestormen. En hoe snel zou aanvoerder Dirk Kuijt met de schaal de bus in kunnen stappen?

De tocht naar de andere kant van de Maas zou op de voet worden gefilmd, met FOX Sports-analist Hans Kraay junior achterop een motor er achteraan, een helikopter in zijn kielzog.

Broers
De voortekenen waren zo goed, dat oer-Feyenoorder Jan Boskamp deze legendarische woorden durfde uit te spreken. "Als het nu niet gebeurt, ga ik niet meer naar het voetballen. Dan schakel ik om naar het turnen, ga ik naar mijn dochter kijken."

Feyenoord zou de hoofdprijs wel even oppikken, als de grote broer die een speeltje afpakt van zijn kleine broertje. Wellicht even wat gesputter en gejengel, maar de sterkste zou uiteindelijk overwinnen.

Waar niemand, buiten Excelsior dan, rekening mee hield, geschiedde echter: het Kralingse kanonnenvoer - althans, dat was de bedoeling - had geen zin om figurant te zijn: een 3-0 afstraffing voor Feyenoord volgde.

Het kleine broertje had de stekker uit de muziekinstallatie getrokken, wasmiddel in de punch gegoten en het toilet laten verstoppen. Oftewel; het feestje flink verstierd, een chagrijnige aftocht voor de gasten en woede bij de grote boer.

Pleziertje
Tot op de dag van vandaag blijf het een mysterie waar het toen precies mis ging bij Feyenoord. Waren het zenuwen? Onderschatting? Kunstgras? Een slepende blessure voor Nicolai Jørgensen?

De meeste fans zijn het vergeten, omdat een week later Giovanni van Bronckhorst en de zijnen alsnog de historische titel pakten, middels een 3-1 thuiszege op Heracles Almelo.

Maar een ding was in ieder geval duidelijk geworden: Excelsior weigert grote broer zomaar een pleziertje te doen. Daar zal Feyenoord zondag opnieuw rekening mee moeten houden. Ook Jan Boskamp, als hij tenminste niet naar het turnen van zijn dochter is. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 6 15 21
2 Vitesse 6 15 8
3 PSV 6 13 7
4 sc Heerenveen 6 13 5
5 Feyenoord 6 12 7
6 FC Twente 6 11 6
7 FC Groningen 6 10 0
8 FC Utrecht 5 9 3
9 PEC Zwolle 6 6 -1
10 AZ 5 5 0
11 Willem II 6 5 -4
12 RKC Waalwijk 6 5 -5
13 Heracles Almelo 6 5 -6
14 VVV-Venlo 6 5 -13
15 ADO Den Haag 6 4 -6
16 FC Emmen 6 3 -7
17 Sparta Rotterdam 6 3 -7
18 Fortuna Sittard 6 2 -8