Dirk Kuijt
Dirk Kuijt - © Pro Shots

Dirk Kuijt gebruikte legaal doping tijdens WK 2010

22 augustus 2017
Een wortelkanaalbehandeling die Dirk Kuijt tijdens het WK van 2010 moest ondergaan, heeft ertoe geleid dat zijn naam dinsdag ineens opdook tussen voetballers die om medische redenen producten hebben gebruikt die op de dopinglijst staan.

Het hackers-collectief Fancy Bears openbaarde een lijst met 25 spelers die actief waren op het WK in Zuid-Afrika en daar met toestemming van artsen 'verboden' geneesmiddelen gebruikten.

Wortelkanaalbehandeling
De zaakwaarnemer van Kuijt liet desgevraagd weten dat de onvermoeibare Katwijker tijdens het WK last kreeg van een kies. Kuijt ging onder begeleiding van de toenmalige bondsarts naar een tandarts voor een wortelkanaalbehandeling.

De bondsarts heeft daarna, in lijn met de regels, een medisch attest aangevraagd voor gebruik van het ontstekingsremmende dexamethason.

Hackers
De Russische hackers, die zichzelf Fancy Bears, noemen hebben dat ontdekt na een inbreuk op de systemen van werelddopingorganisatie WADA.

Naast Kuijt staan tientallen spelers op de dinsdag gepubliceerde lijst, onder wie Carlos Tévez en Mario Gómez. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd