Mayweather vs. McGregor op zaterdag 26 augustus
Mayweather vs. McGregor op zaterdag 26 augustus - © FOXSports.NL

Mayweather vs. McGregor: de wereld in de ban van de boksring

26 augustus 2017
Niemand raakt er over uitgesproken en dit weekend gebeurt het eindelijk: het boksgevecht van de eeuw tussen Floyd Mayweather en Conor McGregor. De hele wereld is in de ban van de boksring. Het titanengevecht is dit weekend live te zien op FOX Sports.

Boksen
In de UFC is McGregor bijna ongenaakbaar. De Ier kwam, zag en overwon. Na twee gevechten was hij dankzij zijn stijl en persoonlijkheid al de headliner van een UFC-evenement en na zes opeenvolgende overwinning mocht hij om de titel in het vedergewicht strijden tegen José Aldo.

Na een kort maar memorabel gevecht had hij zijn eerste titel binnen. Even later deed hij dat kunstje in het lichtgewicht dunnetjes over. En daarmee is McGregor de enige UFC-vechter in de historie met twee UFC-titels in twee verschillende gewichtsklassen.

In de boksring is hij echter een groot vraagteken.

Het grote voordeel voor Mayweather is dat er in zijn discipline wordt gevochten. De grootheid is in 49 partijen ongeslagen en is misschien wel de beste bokser ooit. Een flinke kluif voor McGregor, die voor een UFC-vechter een aardig potje kan slaan, maar niet de jarenlange training en wedstrijdervaring van Mayweather heeft.

Trashtalk
Iets waar McGregor wél een voorsprong in heeft, is trashtalk. Al jarenlang kleineert en intimideert de vechter zijn tegenstander voorafgaand aan een gevecht. En met succes: hij voegt dikwijls de daad bij het woord.

Het beste voorbeeld stamt uit december 2015. Na maandenlange verbale intimidatie was de ruim tien jaar ongeslagen José Aldo niet zichzelf tijdens UFC 194. Binnen een minuut had McGregor zijn vuist vol in het gezicht van de Braziliaan geplant en ging Aldo gestrekt.

Mayweather is echter ook niet vies van een goed staaltje trashtalk. Zo konden fans in New York, Londen en Toronto aan den lijve ondervinden.

50
Met 49 overwinningen is Mayweather nog één zege verwijderd van de magische grens van vijftig. Het feit dat dit in zijn laatste gevecht en op het grootste podium ooit moet gebeuren, maakt het verhaal alleen maar mooier. Het is een groot contrast met McGregor - die zijn eerste bokswedstrijd vecht - en 21 van zijn 24 MMA-gevechten won.

300 miljoen
De kluizen van de kemphanen zullen na dit weekend goed gevuld zijn. Naar verluidt kunnen de twee gezamenlijk 300 miljoen dollar (255 miljoen euro) bijschrijven. Mayweather komt er beter van af dan zijn Ierse tegenstander. Het gevecht levert hem zo'n 70 procent van dat bedrag - 210 miljoen dollar - op.

Brons
Mayweather is ongeslagen als prof met 49 overwinningen en 26 knock-outs. Als amateur kwam hij echter niet altijd als winnaar uit de strijd.

Tijdens de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 verloor de toen 19-jarige Mayweather in de halve finales op punten van de Bulgaar Serafim Todorov. Ondanks protest van Amerikaanse zijde moest Mayweather uiteindelijk genoegen nemen met een bronzen plak.

Kenners
Volgens oud-bokser Arnold Vanderlyde en MMA-coach Martijn de Jong kan het gevecht alle kanten op gaan. Sluwe vos Mayweather zien zij als favoriet, maar de jonge tijger McGregor is zeker niet kansloos.

De wedkantoren zijn het erover eens: Mayweather zal het boksgevecht winnen. Voor een overwinning van de Amerikaan kun je ongeveer 1,4 keer je inzet terugverwachten.

Als McGregor als winnaar uit de strijd komt, ben je als gokker spekkoper: je kunt bijna het vijfvoudige van je inzet winnen.  

Miljoenen kijkers
Een ding dat wel zeker is: iedereen wil het zien. Alleen al in de Verenigde Staten zullen zo’n 50 miljoen mensen inschakelen.

Hoe groot dat aantal wereldwijd is, is moeilijk in te schatten. Maar de kans dat het beter wordt bekeken dan de Champions League-finale (380 miljoen kijkers) is aanwezig.

FOX Sports
Ook in Nederland kunnen fans inschakelen. Om twaalf uur 's nachts begint de preview-show op FOX Sports 2 en 4. Vanaf 3 uur gaan we live naar Las Vegas en begint het evenement.

Op FOX Sport 2 met Nederlands commentaar door Remy Bonjasky en Leo Oldenburger, op FOX Sports 4 is het evenement met Amerikaans commentaar te zien.

Heb je nog geen abonnement bij FOX Sports? Dan kun je via http://www.foxsports.nl/maymac een speciale dagpas aanvragen. (FOX Sports)