Geen Champions League, géén Europa League. Ajax kan zich dit seizoen volledig richten op de nationale competities, dankzij een 3-2 nederlaag in de return tegen Rosenborg.

Na de 0-1 zeperd in Amsterdam diende Ajax in Trondheim uit een ander vaatje te tappen. Even leek dat ook te lukken, dankzij twee snelle treffers een kwartier na rust.

Eerst maakte Amin Younes de openingstreffer van Nicklas Bendtner ongedaan (1-1). Nog geen minuut later zorgde Lasse Schöne al voor de 1-2. Op dat moment stond Ajax virtueel in de groepsfase.

Ommekeer
Tien minuten voor tijd sloeg het noodlot echter toe. Samuel Adegbenro zorgde voor de 2-2, waarmee Rosenborg weer door was.

Kort voor het laatste fluitsignaal maakte de Nigeriaanse spits er zelfs nog 3-2 van, een goal die geen invloed had op het eindresultaat, maar voor de pijn voor Ajax nog wat verergerde.

Zeldzame misser
De Amsterdammers kunnen zich voor het eerst sinds het seizoen 1990/1992 opmaken voor een seizoen zonder Europees voetbal. Destijds was Ajax uitgesloten door een ijzeren staaf die vanaf de tribune op het veld werd gegooid, het seizoen ervoor.

De laatste keer dat op sportieve gronden naast 'Europa' werd gegrepen dateert uit de tijd van zwart-wittelevisies en de Vietnamoorlog: het seizoen 1965/1966. (FOX Sports)